Oude schoolkaart

Voor nummer TW5000 wilde ik iets bijzonders en dat is deze oude schoolkaart.
Hij is van mijn tante geweest. Zij was handwerklerares, en gecommitteerde in een examencommissie op een middelbare school. Zij hield enorm veel van handwerken en heeft die handwerkliefde op mij overgedragen. Ik heb mooie herinneringen aan haar aanwijzingen toen ik nog jong was. Ik herinner me dat ik een ingewikkeld alfabet met gotische letters aan het borduren was (toen was ik nog best jong) en dat zij op bezoek kwam en aandachtig toekeek. Eerst kwam er een compliment en daarna kwam er een aanwijzing hoe ik het alfabet zou kunnen afwerken met siersteken. Dat was voor mij destijds helemaal nieuw en ik zag er wel een beetje tegenop om de vertrouwde kruissteek los te laten maar ik ben blij dat ik haar aanwijzingen opvolgde. Haar vriendelijke aanmodiging hielp me vooruit.

Later begreep ik dat ze een goede kijk op de didaktiek had. Ze vond het jammer dat ze zelf geen kinderen had, maar ze hielp andere kinderen door een mooie ‘didaktiek van het handwerken’ te schrijven. Dat was in de zestiger jaren, de tijd dat er van alles gebeurde op handwerkgebied. M’n tante zocht naar manieren om het oude handwerkonderwijs niet helemaal op te geven, maar om wel aan te sluiten bij de veranderde tijd.

Deze schoolplaat kreeg ik van haar. Een jaar of vijftien geleden had hij een ereplaatsje bij mij op zolder. Ik had een kamer helemaal leeggeruimd om er een handwerktentoonstelling in te houden. Mijn tante was de eregast en mocht het lint doorknippen. M’n handwerkvriendin kwam ook en zei: “Zal ik de krant een seintje geven?” Ze vonden het leuk. Die krant durfde ik nog niet. Maar ik ben wèl verder gegaan! En inmiddels durf ik véél meer dan toen!
Ik durf al 4000 stukjes over handwerk te schrijven en die ook nog op internet te publiceren.
Ik durf al 5000 handwerk-gerelateerde artikelen in m’n shop aan te prijzen.
En nu durf ik ook deze mooie oude schoolkaart los te laten. Ik heb hem gekoesterd, maar nu is hij nummer TW5000.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Schilderijtjes in Noors borduurwerk

Peintisseries van Saskia Weishut

Afbeeldingen van alle zes Flower Fairy’s

Oefenen met tapisseriewerk

Comments

  1. Oei, dat is denk ik best moeilijk om daar afstand van te doen. Hij is heel mooi, alhoewel ik er toch geen plekje voor heb gluurde ik toch even in je shop. Soms wil je nog even net doen alsof je voor iets een plekje gevonden hebt, ook al is dat niet zo.Even in de waan zijn dat iets bij jou komt te hangren…….. Ik vond hem niet in je winkeltje. Al verkocht, of toch besloten om hem te houden?

    • Margriet Hof zegt:

      Je hebt gelijk, hij stond nog op concept. Ik ben een paar dagen weg dus moest de blogjes van te voren plannen. Maar nu staat het te koop.

  2. zou schitterend zijn voor mijn vriendin in Gent die samen met enkele andere personen een project hebben opgestart: “De school van toen”. Ik speel haar de link door.

  3. dolgelukkig want de oude schoolkaart verhuist naar België neem ik aan naar de vriendin. Had ze eigenlijk wel ook graag zelf gehangen, maar heb mijn man moeten beloven niets meer te kopen……….. en dat is moeilijk als je van handwerken houdt.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen