Patchworktas in Eemsmond

Aan het uiterste noorden van de provincie Groningen ligt Noordpolderzijl. Hier kun je wijd uitkijken over het wad en de kwelders. Bij helder weer kun je aan de horizon Schiermonnikoog, Rottumeroog, Ruttumerplaat en Borkum zien liggen. Maar jammer genoeg was het nu niet helder. Dus ik liep de dijk af en ging verpozen bij de palen. Decor voor mijn oudste patchworktas.

Noordpolderzijl is ontstaan in 1811 na de inpoldering van de Noordpolder. Door de inpoldering verdween de open zeeverbinding met de dorpen Usquert en Warffum. En daarom was een nieuw haventje nodig. Deze haven is nu niet meer in gebruik, behalve als start voor waddentochten.
De buitendijkse kwelders geven een goed beeld van hoe het Groninger land er uit zag voordat de dijken er voor zorgden dat het water niet meer ongestoord het land binnen kon stromen. De kwelders vormen het laatste natuurlijke weidegebied van Nederland.
Als je tòch naar Usquert gaat om quilts te kijken, dan is het heerlijk om nog even een eindje door te rijden naar dat uiterste noorden. Een prachtige plek!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Nog wat beurs impressies

Stola in de stal

Geborduurde zeehondjes

Handwerkpakketjes

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen