Planten en kruiden in kruissteek

Boeken-planten en kruiden in kruissteek

De hele titel van dit blogje moet eigenlijk zijn: Planten en kruiden en takken en struiken en vruchten en rozen en heesters…. in kruissteek!
Niet al te blij zijn als je deze foto ziet, want de meeste van deze boeken staan nìet in m’n shop. Het is m’n eigen collectie, die ik al een paar keer kon aanvullen met nòg een boek uit deze serie. Eerst dacht ik dat deze serie alleen boeken van de bekende Gerda Bengtsson bevat, maar er is ook een andere kunstenaar die dit soort tekeningen en kruissteek-patronen aanleverde voor een paar delen in deze serie. Dat is Fransman Zarza. Ik heb geen idee of er nog meer delen in deze serie zijn uitgegeven, maar als ik weer wat zie, dan koop ik dat. En als ik dan een boek dubbel heb, dan is het voor m’n shop.

Ik was (heel gewoon) m’n laken aan het strijken, wat er nog lag na m’n vakantie. Zweeds design dekbedEen echt Ikea-laken met een mooi Zweeds planten-design. Was destijds maar drie euro en wie weet heeft half Nederland dit design toen gekocht. Een ideaal dekbed-overtrek voor mee op reis, want het is lekker dun. Het motief van gestileerde bladeren sprak me aan. En terwijl ik zo achter de strijkplank stond, bedacht ik dat het een mooie ondergrond is voor één van de boeken uit deze serie die ik wèl dubbel heb: Kruiden en wilde planten in kruissteek. Dit is dan ook gelijk het mooiste deel uit deze serie en ik blogde er al eens eerder over. Ben blij dat ik er weer één te koop kan zetten. En nu ik twee exemplaren in huis heb (m’n eigen en een verkoop-exemplaar) kan ik ook goed het verschil in grootte tussen beide boeken laten zien: kennelijk werden ze vroeger in twee formaten uitgegeven.

Nog even naar het voorwoord van één van deze boeken. Daarin Boeken planten en wilde kruiden in kruissteekstaat: “Schilderkunst in borduurwerk. De natuur zal in de kunst altijd een bijzondere en onuitputtelijke bron van inspiratie blijven. Een geoefend schildersoog ontdekt steeds nieuwe wonderen en om die reden zijn alle voorbeelden in dit boek afgeleid van originele gouaches en tekeningen. De vormen en lijnen van deze kunstwerken zijn op een schitterende manier bewerkt en geschikt gemaakt voor de kruissteektechniek. Bovendien heeft de kunstenaar eigenhandig voor iedere plant afzonderlijk uit het rijke kleurengamma van DMC de juiste kleurenschakering gekozen.”

De collage (uit het boek Kruiden en wilde planten) maakt wel duidelijk waarom deze prachtige kruissteekpatronen al tientallen jaren geliefd zijn. Ik blijf zoeken naar nieuwe delen.

Collage geborduurde planten Gerda Bengtsson

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Nog een oud merklapje

Lucht en Licht voor een Latere Levensfase.

Petje op en af

Quilt-bezoek van Mieke

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen