Schoonheid in kant: ragdunne ambachtelijkheid

Golden pheasant in lace, by Yvonne  Scheele-Kerkhof

Yvonne Scheele-Kerkhof heeft een eigen stijl in kant ontworpen en zij heeft daarin prachtige kunst gemaakt. Vorig jaar bracht ik een bezoek aan haar studio (in Apeldoorn) terwijl de meeste van haar werken op dat moment werden tentoongesteld in Goes. Maar er was nog genoeg over in haar atelier om onder de indruk te zijn van haar werk.
En nu bracht zij een bezoek aan mij en praatten we samen over onze handwerk-liefde. En dat bezoek is aanleiding voor dit blogje.

Door het werk van haar man heeft Yvonne een tijd in Singapore gewoond en daar werd ze geboeid door de oosterse cultuur. Ze combineerde verschillende kanttechnieken met elkaar (o.a. Bedfordshire en Duchesse) en voegde daar haar eigen inzichten aan toe om een 3D-effect te krijgen en liet zich bij dit alles inspireren door de prachtige oosterse motieven. Inmiddels woont ze allang weer in Nederland waar ze meerdere boeken publiceerde en ook haar kennis en kundigheid doorgeeft in workshops. Die workshop geeft ze aan huis, maar ze reist ook over de hele wereld. Zo is ze ook lid van de Oidfa, dat is de International Bobbin and Needle Lace Organisation. Deze internationale vereniging presenteert zich als “The world in lace”, en houdt tweejaarlijkse congressen waarin veel kant-deskundigen bij elkaar komen.

Kantklossen is iets dat over de hele wereld gebeurde (wat ik eerder niet wist). Daarom is er ook een enorme variatie aan klosjes. Yvonne vertelde me dat haar kantklos-liefde juist begon met die klosjes. Ze zag een paar antieke klosjes in een etalage in Engeland en die waren zò mooi…. daar begon het mee. Ik heb ze bij haar thuis gezien want ze heeft nu een grote verzameling en ik wist werkelijk even niet wat ik zag!

Deze grote foto plaats ik met toestemming van Yvonne. Deze afbeelding komt uit haar vorig jaar verschenen boek “The Beauty of the Orient, painted in thread”. Meestal is het niet mogelijk om een afbeelding uit een opengeslagen boek zo mooi te copiëren of te fotograferen, maar dit is een losse afbeelding op A4, die ik onder de scanner kon leggen. Ik kocht een paar van deze afbeeldingen bij de stand van Handwerken zonder Grenzen. Het is een prachtige reproduktie op mooi papier, en wanneer anderen hier ook belangstelling voor hebben, wil ik wel navraag doen of deze platen nog los leverbaar zijn.
(in het echt is dit gekantkloste kunstwerkje 9 x 8 cm.)

In een ander blogje wil ik nog een keer terugkomen op het werk en het boek van deze kantklos-kunstenares. Maar wil je nu vast meer weten, dan kun je terecht op haar eigen website: lacestudio-paragon. Via deze website kun je eventueel ook haar mooie boek bestellen.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Borduurpatronen gebouwen Zeeland

Oude tijdschriften haken

Chapeaux

Opbergmappen Ariadne

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen