Withof Duchesse kant

Sprankelend en stralend: zo zag de ingelijste kant eruit die ik bij Yvonne Scheele-Kerkhof mocht bewonderen. Ze haalde voor mij een ingelijst kant van de muur zodat ik het op de grond kon fotograferen. Al vaker zocht ik haar op na een antiekmarkt, en nu ook weer. Nadat we een tijdje hadden gepraat haalde ik een boekje uit m’n tas en vroeg of ik het in haar atelier mocht fotograferen. In 1988 was ze één van de auteurs. Het ingelijste werkstuk is hetzelfde als het kant wat rechtsboven in de waaier te zien is (op de voorkant van het boek). Ze zocht voor mij ook de bladzijde op waarin dit werkstuk is beschreven en daar maakte ik ook een foto van.
Yvonne heeft het altijd in zich gehad om een eigen weg te zoeken. Ze is nu een expert met veel ervaring in het lesgeven in het buitenland. Ze heeft zich enorm veel verder ontwikkeld op het gebied van kant. Illustratief voor haar eigen-richting zoeken is de manier waarop ze (ook toen al) de hoeken van het vier-kant verschillend kloste. Ik maakte van alle vier de hoeken een aparte foto om het goed te kunnen zien, en warempel: dan zie je het pas! Speels!
Kenmerk voor Withof Duchesse kant is het dichtere weefsel en het gericht aanbrengen van contouren in de ontwerpen. Het spel van reliëf en schaduwwerking, en dat is dan in deze detail-foto’s ook te zien.

Het boekje lag al een tijdje te wachten tot ik het in m’n shop zou zetten. En nu is het een boekje met een extra aanbeveling: gefotografeerd in het atelier van één van de auteurs!
En ook een aanbeveling: als je zelf nog mooi kant hebt liggen wat is het dan prachtig om het mooi te laten inlijsten! In een professionele en precies bijpassende omlijsting komt zo’n kunstwerkje extra mooi uit.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Geborduurde randjes

Handwerk uit de Biedermeiertijd

Tafereeltje in filetdoorstopwerk

Geborduurde Fazanten op een dekservet

Comments

  1. Hallo,
    Ik heb dit boekje ook in mijn bezit, prachtig! Yvonne Scheele is een groot voorbeeld voor mij. Maar ik sta pas aan het begin van mijn kantklosavontuur.

  2. Margriet Hof zegt:

    Wat een leuke reactie! Uiteraard heb ik die doorgegeven aan Yvonne.
    Heel veel plezier gewenst tijdens het kantklos-avontuur (mooi gezegd!) met hopelijk heel veel mooie resultaten!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen