Amsterdam geborduurd

Dat weet ik nog goed: ik zag het patroon van de Amsterdamse huizen en dat wilde ik gelijk borduren!
Ik was 17 en op bezoek bij m’n aanstaande schoonmoeder, maar zo serieus waren we nog helemaal niet hoor, en het zou tòen ook beslist niet in me zijn opgekomen om haar zo te noemen. Ik was dus op bezoek bij m’n vriendje en zag bij hem thuis het nieuwe Kruissteekboek liggen, wat ‘de moeder van m’n vriendje’ met de post had gekregen. Dat patroon van Amsterdam vond ik zò mooi! Ik mocht het wel lenen. En zo ging ik dat grote werk maken, wat nog best wel een beetje moeilijk was voor die leeftijd. Maar het lukte, en toen het af was maakte vriendlief er een lijst omheen. Daar was ik wel trots op!

Later vond ik nog eens zo’n mooi borduurwerk, naar het ontwerp van Mies Bloch. Leuk om ze nu samen te laten zien. Dit patroon is later ook opnieuw uitgegeven toen de stad Amsterdam 700 jaar bestond. Ik gaf het borduurwerk aan m’n moeder en die vroeg of m’n broer er een lijst omheen maakte. Tja, de tijd was inmiddels verder gegaan. Véél mooier ingelijst, met professioneel materiaal. Ook het borduurwerk zelf was op mooier handwerklinnen gemaakt, en dat maakt veel verschil.

Het is allang geen Amsterdam-herdenkingsjaar meer, de tijd gaat alsmaar verder. Borduurwerken zijn leuke herinneringen: aan een periode zoals je tienertijd of een gelegenheid zoals een jubileum. En de tijd is nu ook weer verder gegaan en ik ben aan het eind van de januari-maand gekomen waarin ik vooral wat handwerken van mezelf liet zien. En soms wat van een ander.

Hoi Amsterdam!

7 gedachten over “Amsterdam geborduurd”

 1. Hij blijft zo leuk! Eigenlijk zou ik hem ook nog ineens willen maken. Hij hing jaren bij mijn buurvrouw, een geschenk van haar vriendin, want mijn buurvrouw had lange tijd in Amsterdam gewerkt. Nadat mijn alleenstaande buurvrouw is overleden heb ik ervoor gezorgd dat haar vriendin hem weer kreeg. Nu enkele jaren later die en haar erfgenaam ook al blijken te zijn gestorven, hoop ik maar dat iemand anders nu met plezier naar dit stadsgezicht kijkt.

  1. Ik vind het toch zo leuk om die reacties op mijn moeders ontwerp(en) te lezen.
   Kruissteken heb ik nog nooit geborduurd, maar ik ben wel textielkunstenaar geworden en exposeer regelmatig. Momenteel hangen er werken in Ootmarsum bij Galerie LamBert en vanaf 18 oktober in de Kunstbrug in Oldenzaal.

   1. Geachte mevrouw,
    en ik vind het zo leuk om uw reactie te lezen. Uw eigen werk is trouwens prachtig. Alleen al het kleurgebruik! Ik werd er even stil van en dan heb ik alleen nog maar foto’s gezien. Ik zal zeker proberen het binnenkort eens in levende lijve te bekijken.
    Hartelijke groeten, Hennie de Groot

 2. Beerta Bosch-Wichers Hoeth

  Ook in heb dit borduurwerk gemaakt omdat ik het zo mooi vond. En omdat ik oorspronkelijk uit Amsterdam kom. Ik heb hem aan mijn zusje gegeven die altijd in Amsterdam gebleven is. Na haar overlijden is het nu weer bij mij (Groningen). Ik geniet ervan.

   1. Hallo Saskia,
    Uw moeder Mies heeft ontelbaar veel uren borduurplezier bij ontelbaar veel borduursters teweeggebracht. De patronen van IJspret, Boerderij, Molens, Folkloristische objecten, Zaanse huizen, Postkoets, Oude auto’s, Maanden van het jaar, de Vogeltjesboom, de Amsterdamse grachtenhuizen, Uithangborden, Zeilboten en Pierement zijn beroemd geweest. Na een tijd waarin deze patronen wat minder in de aandacht waren, komen ze nu weer in de belangstelling.
    Ik vind het reuze leuk dat je m’n blog leest en ik hoop dat er nog veel meer gezellige reacties komen waarin oude herinneringen aan deze bekende borduurwerken worden opgehaald.

 3. Mijn vrouw heeft lang geleden de genoemde afbeelding geborduurd.Wie kan mij vertellen welke torens op het borduurwerk staan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.