Bezoek aan museum voor de knipkunst

Een week geleden bezocht ik het Museum voor de Papierknipkunst in Westerbork. Daar was wat aan vooraf gegaan. Mijn moeder had vroeger een klein schilderijtje met een origineel knipkunstwerkje van W.Tj. Lever. Daar heb ik honderden keren tegenaan gekeken en later kreeg ik het. Ik blogde er een keer over en daar kreeg ik een leuke reactie op, van de zoon van Lever, die nu een knipkunst-museum beheert. Hij nodigde me uit voor een rondleiding. Sindsdien stond het op mijn ‘lijstje’ op daar eens te kijken. Echter nu tòch zonder persoonlijke rondleiding, omdat ik in de buurt was en maar gewoon even ging kijken.

Een paar foto’s om een indruk te geven. Ik koos de foto van een knipkunstwerk uit 1832. Deze vond ik frappant vanwege het geknipte raster, wat gelijkenis vertoont met het filetdoorstopwerk wat ook veel werd gedaan in die tijd. Leuk om te zien hoe handwerk en knipwerk zo’n zelfde uitstraling hebben.

En dan twee platen van knipkunst van J. Lever (daar kocht ik een paar van) met daarachter een klokkekleedje. Ook hier weer de overeenkomst met handwerk. In de 18e en 19e eeuw werden in veel huishoudens allerlei toepassingen geknipt zoals kastrandjes en lampekapjes en dus ook klokkekleedjes. Dat gebeurde niet uit armoede, maar omdat men er plezier aan beleefde. Na de voorjaarsschoonmaak werden de kleedjes vervangen door een nieuw exemplaar.

Geknipte silhouetten werden vroeger veel gebruikt als illustraties bij kinderliedjes. Daarvan vond ik in het museum een paar leuke boekjes, die ik nu in m’n shop plaats. Het is mooi en inspirerend om te zien wat er gemaakt werd en wordt in deze oude techniek. Ik ben blij dat ik nu eens een kijkje kon nemen in dit kleine museum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.