Boeken etnisch ‘costume’ en ’textile’

Prachtige boeken zijn er gemaakt over de geschiedenis van kleding: wat hebben mensen vanaf de oudheid tot heden gedragen? Deze boeken zijn vaak rijk geïllustreerd, door begaafde tekenaars die alle aspecten van de kleding vakkundig hebben weergegeven.

En prachtige boeken over wat er wereldwijd aan ‘costume’ en ‘ethnic clothing’ en ‘dress’ is gedragen, ingedeeld per werelddeel, land, groep, clan of cultuur. In deze boeken zijn de foto’s vaak bijzonder mooi en boeiend.

Die boeken zijn ook allemaal geschreven door deskundigen, die jarenlang studie maakten van die grote en rijke wereld van mensen en hun kleding. Al die boeken bieden informatie, illustratie en fascinatie. Het zijn boeken die blij maken: omdat ze al zoveel waardevolle gegevens hebben vastgelegd. Gewoonten, voorwerpen, borduurtechnieken, streekpatronen, gebruikswijzen: alles is al bestudeerd en gepubliceerd. Wat zijn er al veel deskundigen geweest die zulke prachtige boeken hebben gemaakt, en zulke uitgebreide patronencollecties hebben samengesteld.

En het zijn boeken die blij maken, omdat je je als mens herkend voelt in je mens-zijn. Mens-zijn is ook: waardering opbrengen voor mensen die anders zijn, en de rijkdom zien van hùn wereld, hun tradities, hùn gewoontes. Dat kan niet altijd meer zo goed, in een gepolariseerde wereld, maar via boeken kan het wèl. Dan blader je zo’n boek door, en dan voel je je verrijkt.

Met de vaak beperkte middelen die zìj hadden, hebben ze gemaakt wat ze konden. En daar de hoogste esthetische waarden bereikt. Dat is ook wat blij maakt: dat je herkent dat mensen altijd het mooiste willen maken wat ze kunnen. Het is echt prachtig: de boeken, maar vooral de mènsen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.