Boeken handwerk Scandinavië

Bij de Scandinavische woontrend denken we aan  eenvoud, minimalisme, functionaliteit en houten materialen. Maar ‘eenvoud’ en ‘minimalisme’ is bepaald géén goede omschrijving voor het hoog-ontwikkelde handwerk in de Scandinavische landen. Het boek Swedish Handcraft geeft een totaaloverzicht van vele prachtige handwerken die de interieurs van huizen verfraaiden en het leven verrijkten. In verfijnde technieken zijn prachtige handwerken gemaakt en dat wordt in vele  foto’s geïllustreerd.
Bovenstaande foto is van een eerder bezoek aan een Noors museum. Deze foto koos ik vanwege de combinatie van ruw hout, prachtige streekdracht en op de achtergrond enkele karakteristieke geweven kleden. (Hout en Handwerk gaan heel vaak goed samen!)

De geweven kleden van Scandinavië zijn beroemd. Ik weet nog de eerste keer dat ik als tiener een keer een foto zag van een geweven loper en helemaal verbaasd was dat kleuren zò mooi in elkaar konden overlopen. Als ik toen eens een boek zoals één van deze vier boeken op de onderste rij van deze collage zou hebben doorgebladerd, dan zou ik nog meer verbaasd zijn. En dan zou ik prompt hebben willen leren weven. Inmiddels weet ik: nergens kunnen ze zo mooi streepverdelingen maken als in noord-Europa. De kunst om met een paar kleuren een schitterend vloerkleed te maken is ongeëvenaard.

Beroemd is ook het handwerk van het vroegere eiland Amager bij Denemarken. Hierover ook een boekje in deze serie van acht boeken, die ik nu in m’n shop heb geplaatst.
De onderste foto is ook een illustratie van hoe handwerk in alle delen van de wereld tot ontwikkeling is gekomen en dus ook in het noorden van Europa: het verlangen om voorwerpen voor het dagelijks leven te versieren, te verrijken, te verfraaien. En dat heeft schitterende kunststukjes opgeleverd, waarvan gelukkig ook nog veel bewaard is. En gelukkig zijn er ook boeken waarin al dat moois is beschreven en geïllustreerd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013