Boeken over Textiel

“Als er één materiaal is dat het leven van de mens begeleidt, dan is het wel textiel. Nog nauwelijks heeft hij het levenslicht aanschouwd, of men wikkelt hem in textiel en legt hem te slapen tussen textiel. Gedurende zijn hel leven is textiel de tweede huid van de mens…..” Een prima eerste zin in de inleiding van één van deze boeken over Textiel. De vervaardiging en verwerking van Textiel is een kunst, een ambacht, een techniek, en een enorm veelzijdige aangelegenheid. En er is ook al heel veel over gepubliceerd, want er zijn ook al heel lang mensen geïnteresseerd in hoe die hele ontwikkeling van de textiel-fabricage en textiel-conservatie is gegaan. Er is bijvoorbeeld een Textielcommissie die van haar jaarlijkse ledendagen publicaties verzorgt, en daar heb ik er ook weer een paar van in mijn shop gezet. Er is ook een Stichting Textielgeschiedenis, die ook degelijke uitgaven heeft verzorgd.

Ook zijn er de degelijke lesboeken voor de vroegere Huishoud- en Industriescholen. Het boek Textielwaren is een dik boek met enorm veel gedetailleerde vakkennis. En er zijn ook altijd uitgaven verzorgd naar aanleiding van bepaalde tentoonstellingen van textilia; daarvan in deze reeks ook een paar boekjes.

Het jongste boek in deze reeks heeft als titel Studies in Textiel: Revival van Textiel. En dat is een mooie titel die ook goed past in deze tijd van toegenomen aandacht voor grondstoffen èn voor de rijke geschiedenis van wat er vroeger allemaal is uitgevonden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.