Boeken streekdracht Zeeland

De Zeeuwse eilanden hadden in de 18e en 19e eeuw hun eigen leefwerelden met weinig onderlinge communicatie en beperkte reismogelijkheden. In die periode waarin de streekdrachten ontstonden, ontwikkelden de Zeeuwse streekdracht zich ook heel verschillend. Er worden wel 16 afzonderlijke drachten onderscheiden.

De Zeeuwse dracht wordt gekenmerkt door prominente sieraden. De oorsprong daarvan ligt in het feit dat kinderen van rijke kooplieden zich als boer vestigden op het platteland. Zij wilden zich met hun kleding onderscheiden van de stedelingen. Later, eind 19e eeuw, ontstond er ook een groepsdruk vanuit de reformatorische gedachte, die zichtbaar werd in het feit dat de dracht soberder uitgevoerd werd. Ook speelde mee dat men stoffen steeds beter zwart kon verven. Het dragen van zwart werd gezien als chic en paste weer goed bij de sieraden.

De kennis om Boezeroen, Stiklief, Beuk, Hemdrok te maken, of de Kap op te zetten is niet verdwenen en er zijn actieve groepen die de oude tradities in ere houden en nieuwe kleding maken die gedragen kan worden op volksfeesten of hoogtijdagen. Ook is er weer aandacht om de specifieke handwerktechnieken die nodig zijn weer te onderwijzen en te beoefenen. Daartoe worden weer nieuwe boeken gemaakt, zoals het boek Ambacht en Dracht, of gewoon een uitgebreid breipatroon om een Zeeuwse tas te maken. Maar die oude boeken, waarin in de afgelopen decennia al foto’s zijn gepubliceerd van hoe het er in de vorige eeuw(en) aan toe ging en wat er werd gedragen, zijn ook waardevol. In deze collage een flink aantal van die oude boeken, waarbij voor verzamelaars en deskundigen geldt: hoe ouder hoe beter. En dan blijkt een Fràns boekje ineens het oudste te zijn: in het boek les Costumes Hollandais staan prachtige foto’s van een verdwenen cultuur die ooit dagelijks beeld was. Van vrouwen die in de deuropening van hun eenvoudige huisjes stonden te breien.

Het leuke van boeken is ook de specialisaties die auteurs inbrachten. Bijvoorbeeld speciaal over het kant van de mutsen, of de sieraden die zo’n grote rol spelen in de dracht. Deze boeken nu allemaal in m’n shop, en het is leuk om te weten dat ze weer bij liefhebbers terecht komen die de kennis hieruit weer verder kunnen benutten. Boeken voorkomen dat kennis verloren gaat, maat het gaat ook altijd via mensen, die zich open stellen voor de inhoud en de tradities weer verder invulling geven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2025

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.