Borduurpatronen uit Joegoslavië

DMC bood al vanaf het eerste of tweede decennium van de vorige eeuw een ‘Bibliotheek’ van prachtige handwerkpatronen aan. Deze werden gepresenteerd in oblong-boeken waarin de patronen haarscherp en in voortreffelijke kleuren aangeboden werden. Het waren prachtige boeken waar zoveel vraag naar was dat ze werden gedrukt voor de hele westerse borduur-markt. Zo verschenen de boeken in het Duits, Engels en Frans. In mijn shop pas ik altijd de foto of de beschrijving aan wanneer ik zo’n boek heb verkocht, en later weer een ander exemplaar te koop kan zetten. Want de voorkanten verschillen nogal eens van elkaar en je moet weten wat je koopt.
Het is bij mij nog niet eerder voorgekomen dat ik maar liefst vìer verschillende exemplaren tegelijk in huis heb, en die had ik dan ook opgespaard om er eens een mooi blogje over te maken. Want deze foto laat zien hoe die verschillende voorkanten eruit zien.

Van binnen zijn de boeken hetzelfde, althans de patronen. De korte begeleidende tekst is natuurlijk wel aangepast maar verder is de inhoud gelijk. Hoe mooi die inhoud is kun je bij elk boek in m’n shop zien, want daar heb ik een paar foto’s geplaatst van enkele pagina’s, zodat je een indruk kunt krijgen van deze mooie patronen.
Ook de jaartallen zijn verschillend. Het oudste boek van deze vier is uitgegeven in 1926 en een later exemplaar werd in 1956 gedrukt. Het zijn voor borduursters nog steeds heel aantrekkelijke boeken. Deel I van de Jugoslawische Stickereien staat ook in m’n shop en nu dus ook vier verschillende versies van Jugoslawische Stickereien van de 2e serie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.