Breien voor soldaten

Een openluchtmuseum is niet alleen een geschikte plek voor een winterwandeling, maar ook een leerzame omgeving om je kennis van het verleden verder in te vullen. Vlak voor het einde van het jaar bezochten wij nog een keer het Openluchtmuseum in Arnhem (waar we wel vaker naar toe gaan), maar omdat er daarna genoeg andere onderwerpen waren om over te bloggen, bleven nog wat foto’s liggen. De bovenste foto is even een ‘binnenkomer’ voor dit blogje. Maar het gaat nu om de foto die ik had gemaakt van een oud arbeidershuisje, wat nu ingericht was als tentoonstellingsruimtetje over een interessant onderwerp. De deur was half dicht en ik kon alleen vanaf het open bovengedeelte een foto maken. Ik nam me voor om een volgende keer hier nog eens terug te komen, maar nu is er een aanleiding om toch al mijn ene foto te laten zien. Het gaat over ‘Breien voor Soldaten’.

Op 31 juli 1914 worden alle Nederlandse soldaten opgeroepen om direct naar hun garnizoensplaats af te reizen. Ook in Zeist worden soldaten gelegerd. In de eerste week wordt al opgemerkt dat de uitrusting van de soldaten niet in orde is. Ze hebben maar één paar sokken en te weinig ondergoed. Op 5 augustus doet een dames-comité een oproep aan “Vrouwen en meisjes van Zeist” om sokken te breien.
Als een olievlek breidt de aktie zich uit over het land. Met de winter in aantocht roept een landelijk comité ook op om bivakmutsen, polsmoffen, sjaals, handschoenen en buikgordels voor de soldaten te breien. In maart 1915 blijken er alleen al 61000 bivakmutsen en 50000 buikgordels gebreid te zijn.

Deze indrukwekkende samenvatting stond op het bordje buiten. Er komt nu meer aandacht voor deze toch wel enigszins vergeten geschiedenis, over hoe belangrijk breien was. Eigenlijk als onderdeel van propaganda in de oorlogen. En iedereen deed mee! Ook in het boek wat ik recent op mijn boek besprak (De kracht van breien) komt dit sterk naar voren.

De aanleiding voor dit blogje is dat ik nu een link kreeg doorgestuurd van mijn dochter, die regelmatig brei-video’s bekijkt. Van deze brei-video schreef ze: “Als je ìets wilt kijken, laat het dan deze zijn, ik denk de beste die ik gezien heb.” Bij deze geef ik deze kijktip ook graag weer door: The fascinating history of Wartime Knitting. Een heel interessante video, enorm  goed onderzocht en met veel historisch beeldmateriaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.