Bulle: Achterhoeks netje voor paaseitjes

De Zevende Hemel” is de naam van een klein museum in Apeldoorn, van verzamelaar Jan Bark. Al 25 jaar biedt deze bevlogen verzamelaar en verteller wisseltentoonstellingen aan waarbij hij zijn grote collectie Sinterklaas-attributen, oud speelgoed, Kerst-schmück en Paas-parafernalia kan tonen. In de plaatselijke krant las ik een keer een stukje over zijn museum en nam me voor om daar eens naar toe te gaan. Ik koos de paas-opstelling voor mijn eerste bezoek, en nu ik er geweest ben weet ik dat ik de andere opstellingen later ook nog wel eens wil zien: zò leuk al die oude spulletjes van vroeger bij elkaar!

Vitrines vol met paaseieren, paashazen, paasvormen en paasversieringen. Veel van die spulletjes komen uit de zestiger jaren en zijn afkomstig van winkeliers die hun etalages versierden met kippen en kuikens en allerlei aantrekkelijke paastradities die vooral ook voor kinderen zo aantrekkelijk waren.

Het museum is alleen op afspraak te bezoeken en dan krijg je een rondleiding samen met anderen die zich ook in die week hebben opgegeven. En dat is reuze leuk want dan ontmoet je anderen die het net zo interessant vinden om al die spulletjes van vroeger weer terug te zien. En samen kun je luisteren naar de overvloedige verhalen die bij al die spulletjes horen.

Mijn oren spitsten zich bij de uitleg van de Achterhoekse ‘bulle’. Dit is een handgeknoopt netje waarmee kinderen vroeger langs de deuren gingen. De meisjes droegen het netje en de jongens deden het woord. Ze haalden samen eieren op die na afloop eerlijk werden verdeeld. Een ei was iets bijzonders! Winkeliers hadden zulke netjes in voorraad en een klein partijtje heeft de liefhebber van oude paasspulletjes weten te vinden. Hij vulde ze zelf ook met eitjes en bood die te koop aan zijn museum.

Ik kocht er twee, met de bedoeling die ook weer in mijn shop te zetten, maar die is vanwege veel te lange computercrash nog steeds dicht. Toch nu niet meer langer gewacht met dit blogje want ik wil deze foto’s nu laten zien. Echte oude handgeknoopte bulle’s: kleine paasnetjes in rood, wit en blauw. En een serie foto’s van een gezellig museum waar de eigenaar nog zòveel weet van hoe het vroeger was, want als kind heeft hij al die tradities nog meegemaakt en hij staat zelf ook op één van de foto’s aan de muur. Samen met de andere bezoekers wisselde ik uit dat het toch eigenlijk wel heel hard is gegaan, dat er zoveel is veranderd. En dat het leuk is om al die paasspulletjes van vroeger nog eens terug te zien.

8 gedachten over “Bulle: Achterhoeks netje voor paaseitjes”

  1. Het is echt een bijzonder museum! Zulke particuliere musea zijn waardevol voor ons land! Ik heb graag willen bijdragen aan verdere bekendheid: dit verdient nog heel wat aandacht van bezoekers. Echt een museum om blij van te worden om zo een paar uur terug te duiken in onze recente speelgoed- en feest-geschiedenis.

   1. Wat leuk, dat verhaal over die bulle’s. Ik heb zelf precies zo’n netje, “ergens” in een doos op zolder. Die was van mijn moeder, zij groeide op in Appingedam, en zij bewaarde er haar kaatseballen in! Nu ga ik dus op zoek naar die doos….

 1. Zelf kreeg ik ook een geknoopt netje gevuld met suikereitjes.Hetzelfde netje werd het jaar daarop weer gevuld.

  1. Wat leuk om te lezen Anneke! Dus jij hebt hier waarschijnlijk dan ook goede herinneringen aan?
   De netjes kan ik nu in m’n shop zetten, nu m’n computer weer gefixed is. Dat doe ik dat niet om die paar euro weer terug te verdienen, maar vooral ook omdat ik er dan een foto van op internet kan zetten die dan voor latere onderzoekers van deze traditie ook zichtbaar blijft.

 2. Wat leuk, dat verhaal over die bulle’s. Ik heb zelf precies zo’n netje, “ergens” in een doos op zolder. Die was van mijn moeder, zij groeide op in Appingedam, en zij bewaarde er haar kaatseballen in! Nu ga ik dus op zoek naar die doos….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.