De jaren twintig van top tot teen

Mode van honderd jaar geleden! Een gevoel van vrijheid en bevrijding na de Eerste Wereldoorlog was terug te zien in de manier waarop vrouwen zich kleedden. Iconische flapperjurken met franjes en glitter hoorden bij de ‘Roaring Twenties’. De flapperjurken waren sprankelend en ontworpen om licht op te vangen tijdens het dansen. Ze waren vaak voorzien van fluweel, kralen en pailletjes. Er werd volop gedanst in die tijd, maar dat gebeurde zonder dat de knieën bloot kwamen; de lengte van de jurken was vaak tot aan de enkel, wat een slank silhouet gaf.

Vrouwen kregen meer plek in de maatschappij en er kwam meer aandacht voor lichaamsbeweging, frisse lucht en gezonde voeding. Voor de lichaamsbeweging werd badkleding en sportkleding ontworpen.

Korte kapsels en stijlvolle hoedjes hoorden er ook helemaal bij, net als elegante sieraden en allerlei accessoires zoals corsages, lange handschoenen, sluikvallende sjaals, brillen en bontjes.

Deze tentoonstelling kon ik vandaag bewonderen In Leiden, in het Textile Research Centre. Helaas duurt de tentoonstelling nog maar kort, nadat deze al vanaf oktober te zien is geweest. Ik maakte nog een paar mooie close-up foto’s van de prachtige stoffen uit die sprankelende twintiger jaren.
Ik leerde vandaag dat het TRC een nog veel grotere collectie heeft van kleding uit de jaren twintig, die niet alleen het beeld van een glamoureus decennium illustreert, maar ook de meer dagelijkse eenvoudige kleding voor overdag laat zien. Wat een bijzonder TextielCentrum is dit! En ook met een zeer uitgebreide website! Hier kun je de informatie over deze tentoonstelling nog nazien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.