Uit het boekje Korssting fra Peru valt een vergeeld kranteknipsel, en dat is interessant. Het blijkt een bespreking te zijn van het boekje, op het moment dat een ‘welbekende boekhandel, gespecialiseerd in handwerkuitgaven’ besloot dat in zijn assortiment op te nemen. Wat een interessante informatie; het geeft ook aan waarom veel boeken die oudere handwerksters nog herkennen, hier terecht zijn gekomen. Wat volgens het artikeltje in de krant voor de boekhandel de doorslag gaf, was dat dit boekje tweetalig verscheen: Deens en Engels. En wanneer stond dat dan in de krant? Ik hoopte op de achterkant een aanwijzing te vinden, en met wat gegevens over een schip in Lagos kon ik googelen en erachter komen dat dit kranteknipsel uit 1967 is.
De recensent schrijft dat het een fascinerend boekjes is voor bekwame handwerksters. “Raadselachtige gemaskerde wezens, mens en dier tegelijk, vogels, vissen en katten met menselijke trekken, dansers opgetuigd met vleugels, kaarsenhouders en slangengewriemel, hoe meer je er naar kijkt, hoe meer je erin ziet en het een eigen mysterieus leven krijgt.”
Net als bij de koptische weefsels van mogelijk 2000 jaar oud, zijn ook in Peru opgravingen verricht waarbij uit de graven veel goed geconserveerd textiel uit het droge woestijnzand tevoorschijn is gekomen. In de twintiger jaren van de vorige eeuw zijn meer dan 400 mummies ontdaan van de lappen waarin ze waren gewikkeld, soms vijftig lagen over elkaar. De poncho’s en stola’s zijn altijd rijk geborduurd met de motieven die in het boekje zijn weergegeven, en het is in te denken dat die in de zestiger jaren heel spannend werden gevonden, omdat het nieuw was.
Ik heb ook een borduurwerk gevonden waar iemand die motieven op heeft geborduurd; een leuke illustratie dat mensen hier echt door geboeid waren en ook zoiets mysterieus wilden borduren. Dit borduurwerk plaats ik ook in mijn shop.
De meeste oude boekjes verschenen in de zestiger jaren, maar van het Peru-deeltje heb ik ook een latere druk, ook voor m’n shop.