Geborduurde kinderliedjes

“Kent u ze nog? De leuke oude kinderliedjes? Mies Bloch ontwierp er een aantal kruissteektafeeeltjes bij. Het zijn er twaalf en u ziet hoe leuk ze het doen op bijvoorbeeld een wandkleed voor de kinderkamer.”
Het preciese jaartal kan ik niet meer achterhalen, maar deze tekst stond op een tachtiger-jaren-patroon bij tijdschrift Margriet. Veel vrouwen gebruikten dit patroon. Ze borduurden alle twaalf de tafereeltjes, of slechts enkele (zoals mijn schoonmoeder deed toen één van mijn kinderen werd geboren). Veel vrouwen gingen op zoek naar dezelfde lichtgroene ondergrondstof die in het voorbeeld was gebruikt, maar anderen namen een witte ondergrond en daarop kwamen de tafereeltjes ook goed op uit.

Maar er waren ook vrouwen die er op dat moment niet aan toe kwamen, en jarenlang het patroon bewaarden met de bedoeling om die liedjes later nog eens te borduren. Soms krijg ik te lezen dat ze het patroon dan uiteindelijk tòch zijn kwijtgeraakt, en het leuk vinden om het bij mij dan alsnog te kunnen kopen. Want het had al jarenlang in het hoofd gezeten, en nù willen ze die liedjes borduren!

Voor iemand die alleen de lap wil, zonder zelf te borduren: deze mooie geborduurde lap is voor m’n shop.
En voor iemand die de oud-Hollandse plaatjes toch liever zelf borduurt: ik heb ook weer een patroon!

Het grappige is dat we tòch weer die liedjes blijven zingen, van Jan Huigen in een ton en zo. Terwijl de kinderen van nu zich niks kunnen voorstellen bij de ‘duigen’ waarin de ton uit elkaar valt. Maar dat wordt ze dan wel uitgelegd. En als je naar Den Haag gaat, dan zie je vlakbij de Hofvijver nog steeds het standbeeld van ‘Jantje’, wat kennelijk het meest geliefde standbeeld van Den Haag is. En ‘Slaap kindje slaap’ wordt ook nog wel eens gezongen. Dus die liedjes zijn nog steeds niet helemaal vergeten! Misschien wel mede dankzij deze veel geborduurde tafereeltjes!

2 gedachten over “Geborduurde kinderliedjes”

    1. Hoi Annelies,
      Wat leuk dat jullie vroeger een eigen wandkleed op de kamer hadden!
      Ik denk dat dit borduurwerk wel voor veel mensen jeugdsentiment is, juist omdat het een gratis patroon was hebben veel vrouwen dit geborduurd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.