Handwerkboeken toegevoegd

Zò voegde ik in het begin van mijn blog allerlei boeken toe aan mijn shop: tekens een collage van acht of twaalf handwerkboeken die ik had gevonden. En dan maakte ik er een blogje over waarin ik die boeken allemaal even benoemde. Zoals nu ook, een blogje over twaalf Nederlandse handwerkboeken:

Leren Breien: een mooie uitgave van Phildar waarin de basisbeginselen en een paar basispatronen mooi in beeld worden gebracht. Helemaal passend bij toen (er staat alleen geen jaartal in), en ook weer helemaal passend bij nu.
Hardanger Basisboek: ook alweer ‘basis’. De basis heeft iedere handwerkster nodig, en er zijn veel mooie basis-boeken verschenen. Als je die basis eenmaal kent, kun je heerlijk verder. Al die basis-boeken heb ik graag in mijn shop, soms staat er dus geen jaartal in waarin het werd uitgegeven (want dat vergaten ze vroeger nog wel eens), en soms maakt dat jaartal ook helemaal niet uit. Quiltprojecten met de naaimachine is ook weer zo’n basisboek van de begintijd van de patchwork-opleving. Ik was er verrast over dat ik dit boek nog nooit eerder was tegengekomen.

En De “eerste beginselen van het Lierse Kant” is ook zo’n basisboekje, maar dan over een onderwerp waar verder niemand anders over heeft gepubliceerd, alleen Fie van Dijk. Nu zij er niet meer is zijn haar boekjes misschien nog waardevoller, want er waren geen andere deskundigen die over deze specifieke tamboereer-techniek hebben gepubliceerd.

Het boek Traditionele Kralenbeurzen is ook geschreven door auteurs die zich grondig hebben verdiept in een bepaald aspect van de rijke Nederlandse handwerktraditie. Die oude patronen mogen niet verloren gaan, en het is een mooi initiatief van moeder en dochter Grevers om die uit te geven in een eigentijds boekje.

Het boekje Werken met Sprookjeswol heeft heel mooie foto’s. Even dacht ik dat ik rijk ging worden, want er is ook een ander boek verschenen met dezelfde titel en dat kun je alleen kopen als je er bijna honderd euro voor wil betalen, maar deze uitgave is wat goedkoper.

Ach, en dan zo’n leuk boekje met de originele titel Wegknipvrees! Superleuk toch? Ik ben zelf altijd wel enthousiast als ik zo’n boekje tegenkom, vooral als ik het nog nooit eerder heb gezien. Telkens blijken er nog weer boeken te zijn die ik nog niet kende. Wat is er veel uitgegeven vroeger!
Het boek over Weven is dan juist weer een recent boek, wat past bij telkens een bepaalde opleving van een techniek. In dit soort boeken staan modieuze foto’s die passen bij wat we bijvoorbeeld ook in het modebeeld zien.

En  dan de boeken Handweven en Exotische Vlinders en Bloemen: deze horen bij een serie waarin nog meer boekjes zijn uitgegeven. De Libellenreeks komt al uit de dertiger jaren, en in die tijd was de kennisoverdracht grondig en degelijk. Dit boekje Handweven voor Beginners is dan ook een grondig en degelijk boekje, met enorm veel informatie, o.a. over het bandweven wat nu ook weer populair is.
En het boekje met de Exotische Vlinders past bij een serie waar ik ook al eerder over heb geblogd, maar toen had ik dit deeltje kennelijk nog niet.

Nadat ik de eerste jaren van mijn blog vaker zulke collages had gemaakt, met nieuw toe te voegen boeken, ging ik er geleidelijk toe over om collages te maken met boeken telkens over één onderwerp. Dat leek me voor mijn bloglezers ook interessanter, maar het was voor mij ook meer werk. Dus acht boeken over weven, of twaalf boeken over breien. Soms moest ik heel lang sparen voordat ik er acht bij elkaar had, maar het gaf voldoening om dan zo’n serie bij elkaar te kunnen bespreken.

Nu dus nog eens – net als in de begintijd – zo’n serie met diverse. Oude boeken (die ik graag in mijn shop heb), en nieuwere boeken (zoals het boekje Punnikpret en de nieuwe Haakbijbel). Er is héél veel uitgegeven op handwerkgebied! En deze collage aan het eind van een bijna tienjarige periode bloggen over handwerkboeken, illustreert dat ik nog steeds niet alles heb gevonden wat ooit is uitgegeven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.