Nadat breigidsen van fabrikanten en kleinere uitgevers al heel lang tot de benodigdheden en interesses van een breiende huisvrouw hoorden, sprong de Hema nu ook op de markt. En al vanaf hun allereerste breiboek waren ze overtuigd van hun mooie aanbod en hun toekomstige succes. Deze collage van oude breiboeken die ik weer opnieuw in mijn shop kon plaatsen (je vindt ze verspreid over de hele brei-categorie) èn een paar nieuwe die ik nog niet eerder had (en die komen altijd automatisch bovenaan) zit nu ook het allereerste breiboek! Dit heette toen nog een Breiwijzer. Het voorwoord begint met:
“Dit is ’t eerste Breiboek van de Hema en het is meteen al een hele mooie. Een bijdetijds boekwerk vol gebreide mode van veraf en dichtbij, voor jong en oud, voor zonnige zomers en witte winters. We hopen dat er veel en vaak pleier van zult hebben. Aan de Hema zal ’t niet liggen.”
Daarna nog wat statements:
Zelf gemaakt is mooier (en wat toelichting)
Alle breigarens van de wereld (dun, dik dubbeldik, driedubbeldik, gemêleerd, gecombineerd, scheerwol, acryl, bouclé, shetland, mohair. U kunt ’t zo wollig zo kleurig en fleurig niet bedenken of de Hema heeft ’t. Alle breigarens van de wereld. In alle prijsklassen.)
Knotten over, geld terug (nòg zo’n goede reden om al uw breigarens te kopen bij de Hema)
Ik weet het nog als tiener: af en toe mocht ik na schooltijd (in de stad) een breiboek kopen bij de Hema en daarmee fietste ik dan naar huis (in het dorp). Zo heerlijk om door te bladeren! De tijd ging verder; veel van deze boeken zijn later weggedaan, sommige zijn bewaard, en nu zitten we in een breitijd waarin de Hema-breiboeken weer populair zijn. Hedendaagse breisters halen graag de herinneringen aan toen weer op bij het doorbladeren van de breiboeken waar ze vroeger ook wel eens wat uit hebben gebreid. Deze twintig had ik klaarliggen, maar die allerleukste van 1979 ging deze week al op de post. Ik kreeg een mailtje terug: “O, jeugdsentiment! Zo leuk!”