Henriette Beukers vertelt over haar verzameling


Al meer dan vijftig jaar schrijft Henriette Beukers over handwerk. Met haar man Henk vormde zij jarenlang de hoofdredactie van het handwerktijdschrift Ariadne. Later maakten zij de mooie naslagwerken Het Komplete Handwerken. En in 1978 begonnen ze met een nieuw tijdschrift: Handwerken zonder Grenzen, en dat hebben ze 25 jaar lang gemaakt.
In al deze jaren bouwde Henriette een unieke textielverzameling op, want voor haar redaktionele werk reisde zij veel. Een deel van deze unieke verzameling werd twee jaar geleden tentoongesteld toen haar grote boek uit kwam Rondom Textiel. Hierin vertelt zij veel over haar mooie stukken en geeft op haar eigen wijze uitleg van gebruikte technieken en haalt ze herinneringen op aan hoe iets in haar verzameling terecht is gekomen. Het bleek het eerste deel te zijn (met vooral weven als invalshoek), want nu is deel 2 verschenen. Dit deel gaat vooral over breien, haken, kralen, verven en poppen, en daar heeft ze heel veel over te vertellen!
Bij de boekpresentatie en tentoonstelling van het eerste deel mocht ik Henriette ontmoeten en liet mijn aankoop door haar signeren. Hier blogde ik daarover. En nu kon ik haar opnieuw ontmoeten want op de Handwerkbeurs was ze aanwezig om deel 2 te signeren. Ze zat achter een tafeltje met daarvóór twee stoelen voor bezoekers, en je kon net zolang blijven zitten totdat een volgende bezoeker aangaf dat ze ook wel een praatje wilde maken. Ik kon wel vijf minuten blijven zitten, en in die tijd bladerde ik het boek door wat ik even later zou gaan afrekenen. Wat was dat leuk! Lukraak sloeg ik het open en Henriette vertelde wat bij elke bladzijde en foto. Wat was dat leuk! We begonnen op de bladzijde waarin een oude foto was afgedrukt van haarzelf met Hilda Riter, in 1973. En ze vertelt in het boek dat ze bij haar thuis het hele deel voor Joegoslavisch Borduren heeft doorgenomen. Dit mooie boek vind ik al heel lang het mooiste boek uit de Ariadne-reeks.
Henriette Beukers was de drijvende kracht achter deze reeks, die uit 20 delen bestaat. Meerdere keren schreef ik hierover. Er zijn delen waarin haar naam op de cover staat, zoals Zelf Tapijten maken, Groot Perzisch Ajourboek en Wandkleden Maken. Maar ook delen waarin zij vooral het redaktionele werk deed, zoals dit deel Joegoslavisch borduren.

Toen mijn gesprekje voorbij was (ik had nog wel een uur willen blijven zitten, maar de volgende diende zich aan), vroeg ik nog een paar extra folders. Wie belangstelling heeft voor een folder: laat het gerust weten. Dan sluit ik een folder bij bij een bestelling of zo.
En voor iedereen: ze zijn wat prijzig, maar deze boeken Rondom Textiel zijn wèl een echte aanwinst voor handwerkliefhebbers!

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Quiltjes met zandloper-motief (in de desert…)

Dankdag

Boeken met veel borduurpatronen voor kerst

Lentebodes en behoefte aan kleur

Reacties

 1. Hiltje visbeek zegt:

  Hallo Margriet .
  Dat boek van Hilda Riter:Joego-slavisch borduren heb ik ook.
  Een mooi boek om door te kijken.

 2. esther blankenzee zegt:

  goede middag,

  ik heb haar ook mogen ontmoeten op de handwerkbeurs.
  ik heb even de boeken doorgebladerd en heel toevallig kwam ik op de pagina met breischedes.
  Heel toevallig heb ik pas bij jou margriet een oude handwerken zonder grenzen gekocht met dat artikel erin. Een hele bijzondere vrouw en in haar verhaal hoorde je ook het gemis van haar echtgenoot.
  ik heb twee folders meegenomen en ben zeker van plan de boeken te kopen. twee passies in één boek. geschiedenis en handwerken. en ik vind ze niet duur. Het is het verslag van een levens werk van twee bevlogen mensen.

  • Wat leuk dat jij haar ook hebt ontmoet! Juist omdat zij zòveel heeft geschreven en zòveel heeft betekend voor handwerkend Nederland, is het leuk om haar dan een keer te ontmoeten.
   En je hebt ook wel gelijk voor wat betreft de prijs van het boek: ik heb er nu al heel wat avonden plezier mee gehad. Telkens een stukje lezen. Het boek is erg mooi vormgegeven en dat mag ook wel wat kosten.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen