Joegoslavisch borduren

Drie boeken Joegoslavisch borduren

De volkskunst heeft door de eeuwen heen een schat van motieven opgeleverd en vooral de Balkan is rijk aan  schitterende patronen. Deze kwamen voor op kleding en gebruiksvoorwerpen. In de jaren 30 van de vorige eeuw verzamelde de textieldeskundige Hilda Ritter vele oude patronen in Joegoslavië. Deze werden bewerkt en door Ariadne met uitgewerkte tekeningen in een boek uitgegeven. Dit boek, Joegoslavisch borduren, verscheen in 1973 in de Handwerkbibliotheek van Ariadne en was destijds een populair boek. “De oude motieven lenen zich uitstekend voor moderne toepassing” schreven ze in hun voorwoord. Naast de verzameling patronen en de interessante teksten vind je authentieke foto’s uit het Joegoslavië van de dertiger jaren en foto’s van een hedendaagse volksdansgroep die de oude klederdracht nog steeds draagt. Van de borduursels die deze kostuums te zien geven zijn ook afbeeldingen opgenomen. “Zij kunnen je inspireren er zelf allerlei mee te doen” (aldus weer het voorwoord).

Het middelste boek over Borduurmotieven uit de Kroatische volkskunst is ook een prachtig boek. De foto’s hieruit zijn afkomstig uit het Volkenkundig Museum in Zagreb. Levendig kleurgebruik en een aparte techniek zijn heel karakteristiek voor deze boeiende volkskunst. In dit boek staan minder patronen als in het Ariadne-boek, maar wel veel mooie foto’s.

Het gebeurt af en toe dat ik een boek heb verkocht, maar het dan niet uit m’n shop haal omdat ik nog een tweede exemplaar heb. Dus als je een boek hebt besteld en het blijft op de shop staan, dan weet je hoe het zit.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Stapel dikke handwerkboeken

Draaiorgelpoppen met gebreide dasjes

Tweedehands – tweede kans. Tweede bloei!

vijf vintage handwerkboeken

De vrouw en haar… tuin

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen