Kalenders Haandarbejdets Fremme

Wat komt er in onze nieuwe agenda’s en kalenders van dit jaar te staan? We weten het nog niet.
Maar we weten wel dat onze agenda’s en kalenders steeds mooier zijn geworden en dat het een vreugde is om ze uit te zoeken en het hele jaar door iets moois te kunnen gebruiken. Handwerksters weten dat al heel lang en hebben elk jaar zelfs ook nog de keuze uit agenda’s die specifiek passen bij hun persoonlijke handwerkkeus, want er zijn ook kalenders specifiek voor borduursters, quiltsters of breisters. Daarmee is de keuze nòg veel groter geworden.

Veertig of vijftig jaar geleden was die keuze niet zo groot. Toen was een kalender van de Haandarbejdets Fremme al heel wat, als je die kon kopen. Deze kalenders waren heel geliefd onder borduursters. En nu zijn ze nog steeds geliefd, maar wel zeldzaam. Wanneer deze Deense handwerkvereniging ermee begon om kalenders uit te geven weet ik niet, maar de vroegste die ik nu kan aanbieden is van 1963 (dat is de enige zonder jaartal voorop).

De geliefde ontwerpsters Gerda Bengtsson heeft meerdere borduurpatronen aangeleverd voor deze kalenders, en dat zijn nog steeds ‘pareltjes’. Zij verstond als botanicus de kunst om vele planten en takken en vruchten om te zetten in natuurgetrouwe borduurpatronen.
Ook de ontwerpen en bewerkingen van oude borduurmotieven van Ida Wincler waren en zijn zeer geliefd.

Al deze mooie kalenders verzamelde ik gedurende meerdere jaren, om ze nu in één keer in m’n shop te zetten. Een mooi begin van een nieuw blogjaar, waarin ik nog veel meer mooie oude boeken, tijdschriften en handwerken ga aanbieden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.