Kleedje Rosaline Perlée

Rosaline Perlée is de meest sierlijke onder de kantklostechnieken. Deze techniek ontstond tegen het eind van de 19e eeuw in het land van Aalst (België) en werd daar geklost tot halverwege de 20e eeuw.  Zij dankt haar naam aan het roosje, dat veelvuldig in deze kantsoort wordt verwerkt. Op deze roosjes werden pareltjes genaaid en dat geeft ook de verklaring van de naam van deze kantsoort. De pareltjes werden niet geklost, maar gemaakt met naald en draad. Daarom is Rosaline Perlée dus een klos-naaldkant.

Hoe zou je nou nog eens aan een mooi Rosaline-kleedje kunnen komen? Op de antiekmarkt in Apeldoorn bezoek ik elk jaar de kraam van een echtpaar uit België, die veel oud kant aanbieden. Daar rijden ze dan al die kilometers voor, om die prachtige kant hier te verkopen. Meestal maak ik een praatje, en dit keer ging het over het unieke aanbod van naaldkant (op de bovenste foto te zien, naar beneden hangend). De mevrouw van de kraam vertelde hoe bijzonder het is dat zoiets nog te koop is, en dat leek me wel leuk om door te geven. Als je op zoek bent naar oud kant, dan is dit een goede plek!

Kleine kleedjes zoals deze zijn geschikt om in een (vitrine)kast te gebruiken en daarop dan iets moois te plaatsen zoals een zilveren fotolijstje, een klein beeldje, een souvenir of iets dergelijks. Ik besloot één Rosaline-perlée-kleedje te kopen (de mooiste, maar niet zichtbaar op de onderste foto), om het gelijk weer in m’n shop te zetten. Echt prachtig, deze oude kant!
En ik heb er natuurlijk ook een boek over! De patronen voor deze kant worden nu in China en Japan gebruikt om deze kant na te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.