Kleurenleer en kleurverloop

Kleur is een natuurkundig verschijnsel. Kleur kan stemming oproepen. Vroeger hadden bepaalde kleuren symbolische betekenis, bijv. wit voor een bruid, purper als teken van koninklijke waardigheid. De grote kleurenonderzoeker Joh. Itten heeft in zijn levenswerk onderzocht hoe zijn leerlingen en ook andere kunstenaars tot een gevoelsmatige kleurkeuze kwamen. Een bekend citaat van hem:
Wanneer u zonder het te weten, meesterwerken van kleur kunt maken, dan is het niet-weten uw weg.
Wanneer het u niet lukt om uit uw niet-weten meesterwerken van kleur te maken, dan moet u zorgen u het weten eigen te maken.”
En dus verschenen er allerlei boeken over kleurenleer. Want het kiezen van kleuren kan dan wel heel persoonlijk zijn, maar een beetje kennis van de wetmatigheden rond kleur-toepassing helpen tot een evenwichtig resultaat te komen.

“Kleur” was ook de invalshoek van een oude Patchwork-cursus die iemand gaf in de negentiger jaren. De cursisten moesten een cirkel invullen met eigen patchworkstofjes en de lerares had een multomap met allerlei uitleg en lege kleurencirkels. Is er iemand die belangstelling heeft voor deze map? Ik vind het leuk om deze velletjes uit de map te laten zien, en daarna mag hij gratis weg (wel graag vergoeding verzendkosten).

In onze tijd laten mode-ontwerpers en breisters de kleuren graag in elkaar overlopen. Breien of haken met ‘kleurverloopgaren’ is al een tijdje heel populair. Op onderstaande foto een sjaal die met zulk garen is gebreid. Ik legde er een oud boekje op uit de zeventiger jaren. Op de voorkant een trui met dezelfde primaire kleuren, maar daarbij moest iedere kleur apart worden aan- en afgehecht.
Conclusie: over de effecten en toepassingen van kleur zijn enorm diepgaande studies gemaakt, en er valt van alles over te leren en te weten. En hoewel al die basis-uitgangspunten vastliggen, is er tòch ontwikkeling in hoe elke tijd kleur beleeft en gebruikt. Een sterker voorbeeld van heel duidelijk ‘kleurverloop’ zou ik niet weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.