Markt in Zutphen

Kleden uit Marokko op markt in Zutphen

Als je van kleur houdt, dan kun je goed terecht op de markt in Zutphen. Er was een kraam met een ware kleurenexplosie. Daar zou m’n olifantenkussen ook goed bij passen. Ik wijk eens af van mijn gewoonte om me te beperken tot een grote en kleine foto. Want er was zòveel moois  te zien op de donderdag-markt in het leuke stadje.

Gobelinstof op marktkraam

De markt wordt gehouden tegen de achtergrond van statige huizen, waar vroeger de rijke mensen woonden, en waarin nu allerlei winkels zijn gevestigd. In die huizen vroeger en in de antiekwinkels nu horen deftige en dure schilderijen. Zo grappig om nu te zien dat er gewoon stof te koop is waarop die schilderijen zijn afgedrukt. Nota bene op straat, vóór die statige huizen. En borduren hoeft ook al niet meer: je kunt gobelin-stof kopen waarop bijvoorbeeld het nostalgische leesplankje is afgedrukt.

Winkeltje Petra Prins in Zutphen

Nadat ik genoeg over de markt had rondgezworven, ging ik nog even het winkelgebied in. Het centrum van Zutphen is een gezellige wirwar van nauwe straatjes waarin heel veel leuke winkeltjes gevestigd zijn. Hier is ook de winkel van Petra Prins, onder quilters bekend en geliefd. Ik fotografeerde mijn tas voor de etalage en ging daarna even naar binnen. Een aanrader voor iedereen die van nostalgisch quilten houdt!

Walburgkerk in Zutphen

Zutphen is een heel leuk stadje! Ik ging er een paar jaar naar de middelbare school en heb hele goede herinneringen aan de keren dat ik in het centrum rondliep. Het stadsbeeld wordt beheerst door de Walburgkerk, waar ik vroeger ook vaak in ben geweest. De toren torent overal bovenuit. Die zou ik wel weer eens willen beklimmen, maar dat deed ik nu niet want ik had met m’n zus afgesproken. (rechts op de foto)

Twee tassen aan ijzeren hek

Op het afgesproken moment en de afgesproken plek stond ik even te wachten en zag daar een mooi hek. Daar hing ik even mijn Tapisserietas aan, om te fotograferen. En daar hoorde ik achter mij de bekende stem: “Hoi!” M’n zus en ik hadden elkaar een paar maanden niet gezien en gesproken, want ze is vaak in het buitenland. Daar heeft ze ook haar eigen tas gekocht: een originele Bilum uit Papua Nieuw Guinea. Daar wil ik later nog over schrijven, want die bilums zijn uitermate bijzonder. “Eerst nog even jouw tas ook fotograferen” zei ik. Zo doen zussen nou eenmaal. Die vragen niet maar doen gewoon, en die slaan alle introdukties over ook al hebben er vele weken en vele oceanen tussen de laatste ontmoeting gezeten.

Tapisserietas en bilum tegen oude muur

En toen begon deel twee van mijn uitstapje naar Zutphen. Eerst koffie-met-taart op een leuk terras en daarna nog een paar uur bijpraten. We kozen een plekje met uitzicht op de IJssel en daar konden de zusters weer even bij elkaar zitten. Net als onze tassen! Links dus een Bilum uit de andere kant van de wereld, en rechts mijn Tapisserietas met kunstwerk van geborduurde bloemen. Beide tassen zijn heel veel werk geweest om te maken (maar niet door ons) en bepalen me er weer bij hoezeer de handvaardigheid door vrouwen over de hele wereld kunstig en kleurrijk is beoefend! Daar paste ook die eerste foto bij: de kleden op die marktkraam komen uit Marokko. Kunst en Kleur zijn universeel!

3 gedachten over “Markt in Zutphen”

  1. Mijn vriendin en ik zijn in juli op de donderdagmarkt in Zutphen geweest op zoek naar leuke lappen stof. Zo iets moet je door het haar bedenken en niet voor de zomervakantie. Desalniettemin heeben we genoten van Zutphen, zijn ook bij Petra Prins geweest, wat we een heerlijke winkel vonden en de bibliotheek is ook een kijkje waard. We hebben afgesproken weer terug te komen maar niet in een vakantieperiode.
    Je hebt een leuke informatieve blog.

  2. Hallo Linda, Dank voor je compliment over m’n blog. Ik herken wat je schrijft over tegenvallend lappen-aanbod op de markt. Sowiso is het aanbod in deze regio teruggelopen in de afgelopen jaren, maar in de vakantieperiode is het nog weer eens een stuk minder. Maar verder is Zutphen een heel leuk stadje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.