Nog wat oude handwerkboeken

Deze week had ik het genoegen om met iemand uit België te bellen over de oude handwerkboeken die ik te koop aanbied. Hij wilde graag wat bestellen, en was helemaal verbaasd over de grote collectie. “Daar zou ik anders héél lang voor moeten sprokkelen” zei hij, en ik vond het leuk om te merken dat dat hij dat woord ‘sprokkelen’ ook kende. “Ik doe het al acht jaar, zei ik, en telkens ontdek ik nog weer nieuwe boeken die ik er ook graag bij wil. En hoe ouder hoe beter, vind ik.” We herkenden bij elkaar dat we soms zo verrast zijn over de enorme degelijkheid, grondigheid en compleetheid van die vroege uitgaven.

Zoals het eerste boek uit deze serie van acht, die ik weer toevoeg aan m’n shop. Er was in Nederland aan het begin van de vorige eeuw ook een Kantwerkschool gesticht, en daarvoor schreef mw. van der Meulen-Nulle in 1907 een eerste handleiding voor het vervaardigen van Duchessekant. Dat werd later nog eens herdrukt en een exemplaar van deze tweede druk is al meer dan honderd jaar bewaard gebleven en kan straks weer naar een andere liefhebber. Dat geldt ook voor de naaiboeken, waar nu weer naar gezocht wordt, omdat nieuwe naaisters weten dat die oude methodes veel bruikbare informatie geven.

Ook zo’n klein boekje over Schiemanswerk is een verrassing om te zien en door te bladeren: zò boordevol informatie en deskundigheid. Niet dat de nieuwere boeken niet deskundig zijn, maar er is toch iets aan die oude boeken waardoor we telkens verrast zijn over zòveel vakmanschap en degelijkheid, grondigheid en oog voor detail.

Het boek Wat onze handen kunnen maken had ik dan al wèl eerder in m’n shop, maar met een andere en latere voorkant. Juist zo’n oude voorkant van de eerste of de tweede druk maakt het boek nog interessanter.

Ik vond het een mooi telefoongesprek met deze Belgische meneer en vind het heel leuk dat er zoveel andere liefhebbers zijn van jùist die oude ambachtelijke boeken. Dus ik was weer gestimuleerd om weer verder te gaan met het toevoegen van oude handwerkboeken in m’n shop.

2 gedachten over “Nog wat oude handwerkboeken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.