Onbekende borduurpatronen Mies Bloch

In twee oude boeken uit de serie Bibliotheek de Vrouw en haar Huis vind ik een paar onbekende borduurpatronen van Mies Bloch.
Er zijn handwerksters die geïnteresseerd zijn in de patronen van deze vroeger bekende ontwerpster, die vooral veel Hollandse tafereeltjes heeft vastgelegd.
Wat leuk is het dan om eens een paar patronen tegen te komen die we nog niet eerder hebben gezien!

Een tafereeltje met de titel ‘Sneeuwfeest’. Volgens de bijbehorende beschrijving is dit bedoeld voor de kinderkamer. Er worden wat aanwijzingen gegeven voor de kleuren, maar de borduurster is geheel vrij om die zelf te kiezen.
Ook Sinterklaas en Pieterman zijn in een borduurpatroon weergegeven door de ontwerpster die al heel vroeg oog had voor Hollandse folklore en typisch Nederlandse tafereeltjes.
Juist op het moment dat ik bezig ben met dit blogje, krijg ik een mailtje van degene die het boek ‘Van Palmpaas tot Pinksterblom’ had besteld. Ze meldt dat het boek goed is aangekomen en schrijft dan nog: “Wat een bijzonder tijdsbeeld (naast de leuke patroontjes). Liedjes die nu echt niet meer zouden kunnen.” Zo is het ook met deze borduurpatronen (waar soms ook de bijbehorende liedjes van toen bij zijn afgedrukt).

Tenslotte nog een tafereeltje van iets wat de hele meimaand ook ‘echt niet meer heeft gekund’. Om allerlei redenen. Maar het is mooi om te zien hoe negentig jaar geleden de meisjes hand in hand hun toekomst tegemoet huppelden. Marietje, Willy, Tineke, Meta en Annie zijn in een heel andere tijd opgegroeid!

En het is mooi om af en toen nog wat van deze onbekende patronen te ontdekken en te laten zien. Ik vroeg me af of ik nog iets wil met deze oude Hollandse patronen. Eerst hier maar eens op mijn blog laten zien, en kijken of er wat reacties op komen.
De platen van Kinderpret en Sinterklaas staan in het boek Het Kruisje. Nog veel meer mooie oude borduurpatronen staan hierin.

4 reacties op “Onbekende borduurpatronen Mies Bloch”

 1. Marion van der Wilt

  Dag Margriet,
  Wat leuk om deze patronen te zien.
  Ik krijg gewoon zin om ze te borduren.
  Een vraag:
  Het patroon van het sneeuwfeest, staat deze ook in het boek het kruisje?
  Groet.

  1. Margriet Hof

   Hallo Marion,
   Het patroon van het Sneeuwfeest staat in een ander boek uit de Bibliotheek van de Vrouw en haar Huis.
   Het boek van het Kruisje had ik dubbel en heb ik gister in m’n shop gezet. Het werd ook gelijk besteld.
   Maar ik aarzelde bij het andere boek omdat ik dit toch unieke patronen vind die ik waarschijnlijk niet zo gauw meer tegen zal komen. Dus ik dacht: eerst maar eens een blogje, en kijken of er reacties op komen. Dus bedankt voor jouw reactie. Ik wil graag eens pijlen of er belangstelling zou zijn voor deze patronen.
   Leuk dat deze foto bij jou de zin opwekte om dit te willen borduren!

   1. Marion van der Wilt

    Dag Margriet,

    Kan je mij aangeven in welk boek het patroon van het sneeuwfeest staat?
    Want ik vind het erg mooi.
    Groet,
    Marion.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013