Oude Beyer’s handwerkboeken

Je kunt je verbazen over de verfijnde technieken die gebruikt werden voor kleding en huisdecoratie aan het begin van de vorige eeuw. Veelal met heel dunne draden werden prachtige handwerken gemaakt, waar vele uren tijd in werd gestoken. Hoe kwam men aan de patronen daarvoor? De damesbladen voorzagen in een stroom van handwerkpatronen, en toen de tijd daarvoor rijp was, kwamen er ook boeken. Die eerste boeken werden met uiterste zorg samengesteld, er werden vele fraaie en heel duidelijke foto’s in afgedrukt en ze kwamen beschikbaar voor vele handwerkliefhebbers.

Nù zijn deze oude boeken weer een nieuwe bron van technische handwerkmogelijkheden en inspiratie. Voor handwerksters die oude patronen weer toegankelijk willen maken voor een nieuwe tijd zijn deze boeken zeker interessant, zoals de boeken Het Haken I en II en Kunstbreiwerk.

Handwerksters die de oude technieken willen bestuderen, kunnen zich verbazen over het boek Hohlsaum- und Leinendurchbruch, waarin de vele mogelijkheden worden getoond om draden bij elkaar te binden en er allerlei ajour-effecten mee te bereiken. Dit werd vroeger ook toegepast op heel fijne stof, echte precisiewerkjes.
Ook de Knüpf-Arbeiten, ons macramé, stond begin van de vorige eeuw al in de belangstelling, en zo’n oud boekje is nu waardevol om te zien welke voorbeelden en toepassingen er toen waren.

Verder nog de boeken Doorstopwerk (Tüll-Arbeiten), Frivolité en Tenneriffe-werk: dit zijn fijnzinnige technieken waarbij met dunne draden ware kunstwerkjes werden gemaakt. Deze twee technieken komen nu ook al meer in de belangstelling.
Ook enkele boekjes die al uitverkocht waren, kan ik nu weer in m’n shop plaatsen.

1 reactie op “Oude Beyer’s handwerkboeken”

  1. Ja prachtig kunstwerkjes! Uit de haakserie heb ik eentje van mijn oma. Er zit ook een schriftje bij met gehaakte oefenrandjes. En als ’patronenpapier’ de krant van ’gisteren’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013