Oude boekjes Nuttige Handwerken

“De wet op het Lager Onderwijs van 1878 heeft onder de leervakken, die ze voor alle leerlingen noodig acht, en dus op het beperkte leerplan der Lagere School bracht, ook aan de nuttige handwerken voor meisjes eene plaats gegeven.
Zij heeft daarmede voldaan aan een billijken wensch, door velen lang gevoeld en dikwijls met nadruk uitgesproken, waarvan de vervulling thans met veel waardering is ontvangen.”
Zo begint de inleiding “De Nuttige Handwerken voor Meisjes, Methodisch bewerkt ten dienste van de Lagere School.” En iets waar zò naar was uitgekeken dat het geregeld en in goede orde kon worden onderwezen, werd gelijk heel grondig aangepakt! De lesboekjes uit het begin van de vorige eeuw blinken uit in degelijkheid, nauwkeurigheid, volledigheid en nuttigheid. In die bruisende tijd van vernieuwingen in het onderwijs, werden de lesmethoden van deze boekjes ook ingebracht op de Wereldtentoonstelling van Parijs, en daar werden deze boekjes bekroond met een Gouden Medaille. Zo konden deze boekjes de lange decennia die volgden dienen om meisjes grondig voor te bereiden op de latere taken om het huishoudtextiel te verzorgen.

De boekjes zijn nù geliefd onder breiliefhebbers die zich interesseren voor ons rijke handwerkverleden, en ook interessant voor musea die ze willen gebruiken in tentoonstellingen van oud textielgoed. Ik bied een deeltje aan over het Naaien en Knippen, over Het Breien, en een algemeen lesboekje.

1 reactie op “Oude boekjes Nuttige Handwerken”

  1. Mijn schooljuf van de vierde klas, vroeger, heeft vast zo’n boekje gehad. Ik herinner mij dat ik een wit-katoenen lap moest breien, tricotsteek van binnen met een kader van ribbels. Toen ik ‘m netjes had afgekant, knipte zij er een groot gat in. Het bleek de bedoeling dat ik dat gat weer ging dichtmazen.
    Mijn verontwaardiging was groot: nu zou ik zeggen pedagogisch niet handig. Maar toch, dankzij juf Huizinga heb ik leren mazen. En heb ik nog een schriftje uit 1964 met een aantal breisteken, zoals het muizentandje 😊

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.