Oude boekjes uit de Libellen-serie

“Toen de uitgever van dit boekje ons verzocht een handleiding te willen schrijven over het bewerken van de zogenaamde ‘boerenbontjes’ vonden wij dit een buitengewoon aantrekkelijk onderwerp, en namen dus gaarne deze uitnodiging aan….Boerenbontjes zijn Practisch, fleurig en goedkoop!”
En zo wordt de lezer het onderwerp ingeleid: het versieren van allerlei attributen zoals vingerdoekjes, tuinkussentjes, boekomslagen en schorten. Daar is de geweven boerenbontstof heel geschikt voor.

Ook andere boekjes verschenen er omstreeks 1935 in de Libellen-Serie. Het was een grote serie, over letterkunde, kunst, romans, godsdienstige lektuur, opvoeding, natuur, techniek, en natuurlijk: handwerken. Vooral in die deeltjes ben ik in geïnteresseerd maar je vind ze niet zo vaak meer. Nu eindelijk pas weer een paar deeltjes gevonden en nu kan ik een serie van zes compleet maken. Sommige van deze deeltjes werden geschreven door Riek Heusinkveld, een bekend auteur uit die tijd op het gebied van handwerken. Zij schreef over Kralenhandwerk en Kruissteekpatronen.

Dan zijn er nog de deeltjes over Modern Kantklossen, Smockwerk en Knipmutsen. Veel zijn er niet van bewaard gebleven; ze zijn inmiddels ook alweer bijna 90 jaar oud. Maar de deeltjes die er nog zijn bieden een goede inzage in hoe het handwerk in die tijd was. En vooral het boekje over Boerenbontjes zou nog wel weer eens interessant kunnen zijn, ook voor de tijd van nu. Daar heb ik gelukkig meerdere exemplaren van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.