Oude handwerkboeken van heel vroeger

Boeken van tachtig jaar geleden en soms nog ouder heb ik graag in mijn shop. Ze zijn vaak zo mooi vormgegeven, zo degelijk, en inhoudelijk zo rijk aan informatie. Soms wordt de waarde van zo’n boek benadrukt door de linnen band waarin het is gebonden en de mooie kwaliteit papier. Vooral voor de oorlog werd er veel zorg besteed aan een uitgave, zoals het boek Weef- en Borduurkunst uit 1933. Zo’n boek werd ook voor opleidingen gebruikt en moest dan ook tegen een stootje kunnen. Ook in de oorlog werden er degelijke boeken uitgeven, zoals het boek De Techniek van het Noppen en Stoppen in de Textielindustrie (1944) en De Fabricage van Textielproducten (1942). Deze boeken staan boordevol vakkennis die moest worden doorgegeven.

Toch was de oorlog ook een periode van grote schaarste en er zijn ook boeken en tijdschriften uit die tijd die laten zien hoe er gebrek was aan goed materiaal. Een paar dagen geleden kreeg ik een reactie op mijn blog (onder het blogje Krokuskrans) van een oudere lezeres. Zij vertelde hoe zij in de oorlog leerde borduren op een rol verbandgaas, want er was niets anders. En op de mulo had ze een handwerkjuf die naar Antwerpen ging om dmc-garen te smokkelen, zodat de klas Frivolité kon leren. Dat laatste doet ze nog steeds graag, en dat is te begrijpen met zulke bijzondere  herinneringen aan hoe je dat destijds hebt geleerd. Wat mooi dat er juffen waren die zòveel moeite deden om hun leerlingen de liefde en de technieken voor handwerk over te dragen!

Deze herinnering die deze lezeres met mij (en nu met ons) deelde, vormt nu de achtergrond van al deze boeken in dit blogje. Het zijn allemaal boeken die lang bewaard zijn door handwerksters die ze hebben gebruikt, waar ze hun vak uit hebben geleerd, en die een weergave zijn van de degelijkheid, diepgang en deskundigheid van vroeger. Ook de boekjes die nog ouder zijn, zoals de Nieuwe Leergang in het Kantklossen uit 1924 en Weten en Kunnen Batikken (1930) getuigen van die grondige kennisoverdracht. Deze boekjes hebben dan alleen een kartonnen omslag en daarom versleten ze sneller en werden er minder van bewaard. Dus zijn ze nu zeldzamer en geldt ook hiervoor: ik heb ze gráág in m’n shop!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.