Oude kant uit Noord-Nederlandse Linnenkasten

Op diverse plekken in Noord-Nederland lag in oude linnenkasten nog het verleden tastbaar opgestapeld: oud linnengoed! In de negentiger jaren kwamen vormden en aantal leden van de kantklosvereniging OIDFA een werkgroep om die kanten te bestuderen. Zij maakten inventarisaties, deden onderzoek in het Fries Museum, kregen toestemming om foto’s van kanten te maken, spraken met familieleden die nog zo’n erfgoedkast in huis hadden staan, en deden van alles om deze kanten te beschrijven en ze voor vergetelheid te behoeden. De mappen die zo ontstonden zijn met veel zorg en inzet samengesteld en nu zìjn ze er nog gewoon: tastbare en op papier gedrukte foto’s van de mooie oude kanten die vroeger in het noorden van Nederland zijn geklost.

Er zijn vijf mappen met kanten uit de Linnenkast verschenen. Eén heb ik nog niet kunnen vinden, maar deze vier mogen in m’n shop. Wat leuk dat er ook van onze eigen Nederlandse kanten zulke initiatieven zijn geweest om deze kanten te onderzoeken, te fotograferen en er een map over uit te geven. Deze mappen kunnen ook gebruikt worden om zelf wat kantjes mee na te klossen of om er workshops mee te geven (vooral deel 1, want daar heb ik meerdere exemplaren van).

2 gedachten over “Oude kant uit Noord-Nederlandse Linnenkasten”

  1. Hoe leuk is dit… nu ben ik uiteraard benieuwd naar de kantjes die beschreven zijn in die mapjes, is er een mogelijkheid ergens copietjes te bemachtigen? ik hou van lange kantjes maken dus supper interesant. Ook de geschiedenis van het vlas was weer een extra weetje.

    bedankt om dit te delen.

  2. Hallo Katia,
    Het lijkt mij ook heel leuk om kantjes te klossen waarvan je weet waar die meer dan honderd jaar eerder ook al zijn toegepast. Dat maakt deze mappen ook bijzonder: dat die kantjes in de historische context worden geplaatst!
    Copieën maken doe ik liever niet, maar misschien is de aanschaf van zo’n map een idee?

    De geschiedenis van vlas vond ik ook heel interessant. Er is vroeger zòveel kennis geweest om tot zulke prachtige produkten en zeer dun geweven linnengaren te komen. Ik vind het dan ook bijzonder om bij zulke ontmoetingen dan wat te leren van oudere dames die daar veel studie van hebben gemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.