Patroonmappen streekdracht

Er is weer belangstelling voor het maken/namaken van streekdracht en daar worden dan het liefst de authentieke stoffen en patronen voor gebruikt.
In de tachtiger jaren was er een initiatief om vast te leggen hoe die patronen waren, zodat latere generaties – die dat niet meer vanzelfsprekend meekregen – ook nog zouden kunnen weten hoe je kraplappen, boormouwtjes, gehaakte mutsjes, rode doeken, schorten, kletjes, tulen doekjes, boezels en stikkies.
De mappen van Bunschoten-Spakenburg, Volendam en Walcheren heb ik nu in m’n shop.

2 gedachten over “Patroonmappen streekdracht”

  1. De Nederlandse klederdrachten zijn prachtig. Op Scheveningen echter dragen alleen nog de dames van het Schevenings Vissersvrouwenkoor, verder zie je alleen op Vlaggetjesdag nog mensen lopen in de klederdracht. Ik heb ruim 40 jaar geleden voor mijn moeder het grote wandkleed geborduurd met allemaal dames, heren en kinderen in klederdracht. Maar wat ik ook heel mooi vind, zijn de sieraden die bij de klederdracht worden gedragen, de ijzers van de mutsen en de oorijzers en niet te vergeten de koraalkettingen. Jammer dat deze dracht steeds meer aan het verdwijnen is.

    1. Hallo Jannie,
      Wat een mooi wandkleed moet dat zijn geweest! Mooi om dat zo vast te leggen.
      Ik heb ook nog herinneringen aan een Vlaggetjesdag in Scheveningen, die ik 40 jaar geleden bezocht. Misschien was jij toen wel aan het borduren…. Ik weet nog dat ik het toen mooi vond om de vrouwen in streekdracht te zien, maar ik wist toen nog niet dat ik later deze blog zou hebben. Anders had ik vast wel een foto gemaakt!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.