Pyamazakken met museumkwaliteit

Een hele vitrine vol met pyamazakken, waar op allerlei manieren de Slaap-Wel-wens op is geborduurd. “Goeden Nacht” kon ook worden gehaakt in hele fijne steekjes, en dan als tussenzetsel in de zak genaaid. Of met sierlijke letters werd ‘Welterusten’ geborduurd. Dit werd vooral tussen 1900 en 1950 gedaan. De huisvlijt kende vele variaties.
Ik stond in het museum Dokkum voor een beroemde merklap, en hoefde me alleen maar om te draaien en zag die hele collectie slaapmutsen en slaapwensen. Ik had juist een bestelling ontvangen van iemand die negen van die pyamazakken bij mij had besteld en dit was een prachtig bewijs dat sommige dingen die ik in mijn shop heb ook echt ‘museumkwaliteit’ hebben!

Nu weer thuis en leg ik al die negen bestelde zakken naast elkaar, die zodadelijk op maandag op de post gaan. Ze zijn zo leuk!
Bij mij waren ze niet duur, sommige vroeg ik maar zes of zeven euro voor. De meeste van deze zakken stonden anderhalf jaar in m’n shop voordat iemand ze ‘ontdekte’. Dus ze lopen niet zo heel hard, maar zijn wel echt leuk voor iemand die ze verzamelt. Enne….. museumkwaliteit dus!

Nu had ik er nog maar twee over, en daar voeg ik gelijk een derde bij want ik heb er nog weer één. Deze twaalf bij elkaar op twee foto’s laten de diversiteit goed zien, en ook dat ze in Duitsland ook populair waren. De zakken werden gebruikt om het nachtgoed in op te bergen, en die werden dan zichtbaar bij het hoofdeinde gelegd. Goeden Nacht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.