Scandinavisch design in borduurmotieven

Wat was er eerder: Ikea of deze boeken?
We gingen op zaterdagmiddag nog even naar Ikea, en daar zag ik deze mooie machinaal geborduurde kussens. Het design is typisch Scandinavisch. Dat kun je zien aan de vorm van het paardje, de bloemen, de bladeren, de kleuren. Deze stijl spreekt al heel lang aan, en vooral in de borduurkunst is deze stijl heel mooi om te verwerken. Dat wordt dan vaak gedaan in platsteek en steelsteek.

In de zeventiger jaren verschenen in de Handwerkbibliotheek van Ariadne drie (vertaalde) boeken die geschreven waren door Lis Paludan. Zij had in die tijd een gouden naam in de handwerkwereld. Haar boeken bevatten talloze leuke, speelse, originele en aansprekende motieven die konden worden toegepast op kleding en dingen in huis, zoals wandkleden.

De boeken heten: Borduur met plezier, Borduren voor iedereen, en Nieuwe Borduurideeën.
Het middelste boek heb ik opengelegd op een pagina die weergeeft wat je in deze boeken kunt verwachten: leuk gestileerde figuurtjes geborduurd in andere steken dan de kruissteek. Als je van retro en van Scandinavisch design houdt, dan zijn dit leuke boeken.

Dus: hou je van makkelijk, dan ga je naar Ikea en koop je zo’n kussen. Hou je van zelf borduren, dan kun je bij deze boeken terecht.
En wat is nu het antwoord op de vraag wie er eerder was: Ikea of deze boeken?
Toch het warenhuis. Sinds 1943 in Zweden, en sinds 1978 in Nederland.
En dat is dus ook precies de periode dat deze boeken verschenen. Even oud dus!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Oude Ariadnes uit jaargang 1967

Verwondering delen

Tussenstap-foto’s maken

Vordering van m’n borduurwerkje

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen