Schilderij van de voorvechtster voor reformkleding

Vanaf  1900 werd de mode voor vrouwen wat losser. De beginnende vrouwenemancipatie ging samen met nieuwe ideeën over gezondheid en hygiëne en een groeiende belangstelling voor sport. De “Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleeding” vocht vanaf 1899 tegen de onhandige en onnatuurlijke mode van die tijd. Werkende vrouwen moesten zich toch op z’n minst gewoon kunnen bewegen! De strijd voor de afschaffing van het corset was één van de belangrijkste punten op het programma.

De kleding die men voorstond werd ‘Reform-kleding’ genoemd.  Vrouwen hebben hier moesten hier echt voor moeten strijden. Deze strijd, als onderdeel van de bevrijdings- en emancipatiebeweging, werd in 1984 in beeld gebracht in een Utrechts expositie: Reformkleding in Nederland 1900- 1920. Naar aanleiding van die expositie verscheen ook een boek en iemand maakte ergens op een blog een opmerking dat het jammer is dat op de voorkant van dat boek geen afdruk van een schilderij staat. Dit portret zou zeker een goede keus zijn geweest.

De geportretteerde vrouw is Marie Jeannette de Lange. Zij was de voorzitter van de Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleding. Zij poseerde in haar huis in haar eigen reformjurk. Dit vond plaats in februari 1900. Het is niet altijd zo dat van een schilderij niet alleen het jaartal bekend is, maar ook de maand. Voor nu is het extra leuk om dit te weten: precies 120 jaar geleden dus!

Het schilderij is onderdeel van de tentoonstelling Spiegel van de Ziel, in het Singermuseum in Laren. Het schilderij is geschilderd in de pointillisme-stijl. Het is geschilderd door Jan Toorop. Vroeger heb ik in de Tooropstraat gewoond en elke gelegenheid die ik heb om schilderijen van deze schilder te bewonderen grijp ik graag aan. Ik voel dan nèt wat meer interesse. Juist omdat ik in mijn kindertijd nooit wist wie die schilder dan toch was en wat hij maakte.

Een paar dagen geleden bezocht ik het Singermuseum, en in een paar blogjes laat ik wat schilderijen zien die op een handwerkblog niet misstaan.
Naast dit schilderij hing nog een ander schilderij van Toorop, daarop werd een man uitgebeeld met wat strengere lijnen. Het contrast is interessant. Toorop heeft de vrouwelijkheid van Marie Jeannette (in haar reformjurk) extra benadrukt door een wat rommelige achtergrond, en ook door het gebruik van zachte pasteltinten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.