Textiel versieren was vroeger een vaardigheid, kunst en gewoonte die breed werd toegepast. Het werd geleerd tijdens de handwerklessen, er werd van genoten tijdens het dragen van kleding (en het in ontvangst nemen van complimentjes), en het werd met plezier beoefend want het maken van een leuk randje geeft snel effect. Naar voorbeelden voor zulke randjes hoefde niet lang te worden gezocht: daar waren boekjes voor! Vooral de Steken dictionaires van Nel Rol waren lange tijd heel bekend en boden uitleg hoe al die verschillende steken moeten worden gemaakt.
Ook al eerder in de tijd waren er stekenboeken, vaak speciaal voor het onderwijs gemaakt. Een voorbeeld daarvan is het oude Anker-boekje met borduursteken. Anker gaf ook een klein mapje uit met borduursteken en dat werden later geliefde verzamelaars-mapjes. Maar nu kunnen al die stekenboekjes eindelijk weer gebruikt worden, niet alleen verzameld!
Volgende week gaat een borduur-challenge van start, georganiseerd door het Quiltersgilde. In een eerder blogje liet ik al mijn meest-bruikbare stekenboeken zien, want voorafgaand aan deze borduursteken-proeverij moeten de deelnemers een oud stekenboekje te pakken zien te krijgen. Ik kreeg al enige bestellingen binnen voor deze stekenboeken. Nu keek ik eens in mijn voorraad of ik nog wat meer heb, en schrijf er nog een blogje over. (overigens zijn de stekenboeken van het vorige blogje ook nog leverbaar)
De opengeslagen boekjes op deze foto zijn oude Duitse boekjes met Zierstiche. Eigenlijk als voorbeeld dat er ook in andere landen volop boekjes zijn verschenen die een overzicht hebben gegeven van de vele steek-mogelijkheden.
Kettingsteek, Taksteek, Festonsteek, Stiksteek, Schaduwsteek, Steelsteek, Flanelsteek, Open Zoomsteek en Knoopjessteek: vroeger waren het bekende steken die breed werden toegepast. En nu gaan ze weer allemaal opnieuw in de belangstelling staan en kunnen al die oude boekjes weer ten voorbeeld dienen van wat er allemaal mogelijk is. Maar vooral: wat er allemaal lèuk is!