Suikerzakjes met kostuumgeschiedenis

Hoe de mode veranderde door de eeuwen heen: daar zijn prachtige boeken over verschenen. De Griekse en Romeinse beschavingen droegen bij aan elegante en extravagante uitdossingen en altijd waren er mannen en vrouwen die hun eer en status ontleenden aan de stijl en mode van hun tijd. Dus kleedde men zich zo. Kostuumdeskundigen onderscheiden de volgende stijlen die in bepaalde perioden gangbaar waren: Lodewijk XIV, Crinoline, Franse Revolutie, Impressionisme, Renaissance, Marie-Antoinette, Rococo, Empire, Biedermeier, Romantiek, Gotiek, Mode d’anglaise, Barok en nog zo wat.

Al die weelderige kledij werd met naald en draad gemaakt, vaak van geweven stoffen, en daar is heel veel onderzoek naar gedaan. En daar gaan die boeken ook over, bijvoorbeeld de Cantecleer Kostuumgechiedenis. Interessant allemaal voor wie zich ervoor interesseert. Maar nu gaat het even over deze suikerzakjes, met alleen een plaatje en aanduiding van de tijdsperiode erop. Stel nou dat je ergens een kopje koffie drinkt en er ligt een suikerzakje op het schoteltje, met zo’n mooi plaatje erop. Dan wil je dat natuurlijk bewaren. En later misschien daar nog eens een kopje koffie drinken, want je wilt nòg wel zo’n zakje. Je wilt gewoon de hele verzameling!

Zo was het in de jaren zeventig, want dat was ook een tijdperk. Het was het tijdperk van vrijheid in kledingkeus, en veel tijd voor verzamelen, en dat laatste kon van alles zijn! Deze leuke suikerzakjes zijn bewaard gebleven, en leuk om te zien!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.