Tijdschriften Richelieu

Prachtige handwerken gemaakt volgens eeuwenoude handwerktechnieken zijn altijd al een lust voor het oog geweest. Van generatie op generatie werden ze doorgegeven. Hardanger en Richelieu zijn twee befaamde voorbeelden van een techniek die vroeger vooral werd toegepast op grof linnen. Gewoon op de vele boerderijen waarin men vroeger leefde. Men had alleen die grove stof, die men zelf had geweven. En men verzon manieren om die te versieren. Hardanger werd vooral in Scandinavië beoefend, en Richelieu meer in oost-Europa. Daar kwamen die technieken tot grote bloei, en naarmate de tijd vorderde, konden die technieken ook worden toegepast op fijnere stof.  Zo ontstonden in de loop der eeuwen de mooiste kleedjes, die gebruikt werden om huizen te verfraaien en die gemaakt werden om creatief plezier te vinden.

En de evolutie van deze fraaie handwerktechnieken ging nòg verder! Want in onze tijd konden er ook nog eens de allermooiste foto’s worden gemaakt. Juist omdat ik zoveel bezig ben met oude handwerkboeken, kan ik de ontwikkeling daarin goed zien. De laatste twintig, dertig jaar zijn de foto’s in de nieuwere boeken en tijdschriften werkelijk verbluffend.

Het mooie is: nu komt nòg meer tot z’n recht hoe mooi die aloude technieken zijn! Deze Poolse tijdschriften brengen de schoonheid van de Richelieu-techniek naar voren. Voor liefhebbers van dit handwerk is zo’n mooi voorbeeld vast een goede stimulans en aanmoediging om zelf ook zulke fraaie handwerken te maken.

In een eerder blogje over de Poolse Richelieu-tijdschriften bracht ik onder woorden dat deze techniek in ons land te onbekend is om er een apart tijdschrift over uit te geven. Juist leuk om te zien dat in andere landen, waar de techniek bekender is, wèl aparte tijdschriften over werden gemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.