Uit de Bibliotheek de vrouw en haar huis

De patroonboeken uit de serie: De Bibliotheek van “De Vrouw en haar Huis”, zullen bijeenbrengen, elk op hun gebied, al wat tijdens het bestaan van het tijdschrift in de verschillende maandafleveringen verspreid staat. (uit het voorwoord van Patronen voor Kloskant)

Dit alles in boekvorm vast te legen scheen ons van den aanvang af de moeite waard: omdat de ontwerpen van de handwerken, waaraan een groot deel van het tijdschrift is gewijd, alle oorspronkelijk zijn en het onze naaldkunst ten goede kan komen, ze in ruimere kring bekend te maken. (uit het voorwoord van Patronen voor Kruissteek- en Smyrnawerk)

Het doel van de patroonboeken in de serie: “De Bibliotheek van De Vrouw en haar Huis” is, om elk op eigen gebied bijeen te brengen, wat tijdens het bestaan van het tijdschrift n de verschenen maandnummers verspreid stond. Daarop wordt met dit deel een uitzondering gemaakt. Dit boek wil méér zijn dan een serie patronen. Het brengt een nog nimmer in boekvorm beschreven handleiding voor het aanleeren van Egyptisch Vlechtwerk, een handwerktechniek van een zuivere schoonheid, die door verslingering van draden en door het uitspinnen der handgrepen tot in de fijnste details, nog een reeks mogelijkheden met zich voert. (uit het voorwoord van Egyptisch Vlechtwerk)

Het eerste deel van de serie handwerkboeken van deze Bibliotheek verscheen in 1905. Daarna waren deze boeken jarenlang geliefd en toonaangevend. Toch zijn er maar weinig delen bewaard gebleven. Misschien waren de meeste boeken wel helemaal opgesleten. Deze exemplaren zijn allemaal nog in goede staat, maar ik heb er wèl eveneens jarenlang voor moeten ‘sprokkelen’. Sommige had ik al eerder in m’n shop, nu weer opnieuw met een paar delen erbij.
Het is leuk om te lezen hoe het deel over Egyptisch Vlechten destijds het eerste boek was wat hier aandacht aan besteedde. Het paste helemaal bij de tijd waarin men zeer geïnteresseerd was in allerlei handwerktechnieken en de mogelijkheden onderzocht om daar fraaie versierselen voor het huis mee te maken. In onze tijd is deze techniek ook weer populair, maar nu onder de naam Sprang. Het wordt weer onderwezen op beurzen en workshops.

En zo komt alles weer terug, en echte handwerkliefhebbers waarderen het juist om gebruik te kunnen maken van liefst zo oud mogelijke boeken. Nu deze honderd-jaar-oude boeken uit de Biliotheek De Vrouw en haar huis in m’n shop. Ik ben nog niet compleet want er zijn tien delen verschenen in deze serie. Er blijft nog wat te ‘sprokkelen’ over!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.