Veranderingen in tien jaar

Wat kan er veel gebeuren in 10 jaar! Bijvoorbeeld op het gebied van voedsel-transitie. Tien jaar geleden werd het concept Herenboeren ontwikkeld en een eerste boerderij in het zuiden van het land opgericht. Vanwege dit jubileum kregen we als boerderij-leden een tijdschrift waar het nog eens allemaal in staat. De drie pijlers waarop het concept steunt zijn: een natuurgedreven voedselsysteem, sociale verbinding, en een economisch gedragen onderneming. En nu tien jaar later mag er gezegd worden: het werkt!
“Onze boerderij” (ja, ook Jaspers feliciteert ons in het tijdschrift) is de derde Herenboerderij die in Nederland van start ging, en vanmorgen mocht ik daar weer heen. Nu niet voor het ophalen van de wekelijkse groente, maar voor de uitgifte van het biologische vlees wat we eenmaal per kwartaal mogen opalen. (Als je dat eenmaal kent, wil je ook niet meer anders.)

Het was wèl heel nat, maar toch ging ik dwars door die modder, om helemaal achter op het land nog wat kruiden te plukken.
Want dat is gewoon een belévenis: half november nog wat peterselie plukken, terwijl flarden Sinterklaas-muziek van een nabije intocht over het land gaan. Dat is dan zo’n moment, waarop je denkt: Dit is gewoon leuk! En: Dit hadden we tien jaar geleden niet kunnen denken!

Een decennium Herenboeren  is het resultaat van veel mensen die keihard hebben gewerkt om dit mogelijk te maken. En met elkaar laat het zien: Verandering kàn!

Gister kocht ik op een markt een schattig girafje. Die nam ik gelijk mee. Lekker in de modder!
En hoe kan dat nou, dat ik het leuk vind om een gehaakte knuffeltje te showen? Het is ook iets wat ik tien jaar geleden nìet had kunnen bedenken. Ik kon me toen echt niet voorstellen dat ik ooit nog eens foto’s zou maken van gehaakte knuffels…

De opkomst van Amigurumi is één van de opvallende veranderingen in handwerkland in de afgelopen (pakweg) tien jaar. Er worden heel veel knuffeltjes gehaakt en gebreid, ook door serieuze handwerksters die dat misschien van zichzelf ook nooit gedacht zouden hebben. Ze zijn eigenlijk veel leuker dan we dachten.

En nu – na al die inleiding – heb ik een vraag:
Welke trends vinden jùllie opvallend van de afgelopen tijd? Wat hadden jullie nooit verwacht dat het nog eens populair zou worden?
En: Bij welke handwerk-modes hebben jùllie je aangesloten, wat je misschien vroeger niet had kunnen voorstellen?

4 gedachten over “Veranderingen in tien jaar”

 1. Ik ben een borduurder en na jaren kruissteekjes doe al twee jaar mee met de SAL van Pepermint Purple. Geen kruissteekjes maar stiksteken in allerlei patronen. Een feestje om mee te doen, samen met mensen uit Australië, Canada en alle landen daar tussenin.
  Zoek ze eens op op Facebook of op de website. Iedere woensdag komt op Facebook de aankondiging en link naar een nieuw patroon en dan is het leuk om te zien dat de een al druk bezig is met borduren en de ander -door het tijdsverschil- nog in afwachting is van het patroon.
  Echt heel leuk om te doen!

  1. Bedankt voor deze bijdrage aan de vraag wat een nieuwe ontwikkeling is geweest in de handwerkwereld.
   Aan de hernieuwde aandacht voor allerlei àndere steken dan de kruissteek, heb ik ook nog een apart blogje gewijd.
   Voor degenen die de afkorting niet kennen:
   SAL betekent Stitch Along
   en het begon allemaal (ook ongeveer 10 jaar geleden) met CAL: Crochet Along.
   Dit zijn initiatieven op social media, waar mensen elke week een patroon krijgen, en dan weet je dat je samen met vele anderen aan hetzelfde bezig bent, en kun je ervaringen en foto’s uitwisselen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.