Vijf boeken Borduren


Elk handwerk, van welke aard ook, is de moeite ten volle waard. Het is een bevrijding uit de mechanisatie van het leven, die de mens door de moderne techniek wordt opgedrongen.”
Die zin houden we erin! Hij werd al in 1969 opgeschreven, en is de eerste zin van het kleinste boekje “Borduren” op de foto: een pocket met weinig illustraties maar met heel veel leuke achtergrondinformatie voor wie van borduren houdt.
Deze vijf boeken op de foto dragen allemaal dezelfde naam: Borduren. Ik wilde ze eens allemaal bij elkaar op een foto, en dan wat schrijven over de verschillen. Borduren is zóveel meer dan alleen kruissteek! Dat laat vooral het mooie boek van Readers Digest zien. In dit boek worden meer dan 100 borduursteken stap-voor-stap geïllustreerd en dat laat zien hoeveel meer er mogelijk is. Het boek bespreekt Crewelwerk, Spansteken en Goudborduren, Lintborduren, Monogrammeren en Versieringen met kralen. Interessant is het om te zien hoe de honderd steken zijn verdeeld over verschillende ‘families’, want daar is natuurlijk allang over nagedacht. Steken zijn er in allerlei variaties, maar ze houden wel verband met elkaar als ze op ongeveer dezelfde manier worden gemaakt. De steken-families zijn: “Rechte-stekenfamilie, Platsteken-familie, Kruisstekenfamilie, Geknoopte-stekenfamilie, Lusstekenfamilie en de Samengestelde-stekenfamilie.

Een sterk punt van de twee kleinste boeken over Borduren vind ik ook weer de verbinding met de geschiedenis. Een terugblik op vroegere toepassingen geeft altijd dat gevoel van ergens mee bezig zijn wat nìet alleen maar een gezellige tijdspassering is, maar ook een relatie heeft met vroeger. De techniek is al eeuwenoud, en vaak ook de motieven. En wij mogen daar nu op onze manier mee bezig zijn. Die boodschap klinkt vooral door in het Borduren boek van Nora Hana, die de lezers wil stimuleren tot eigen creativiteit. Zo heeft elk boek van deze vijf z’n eigen invalshoek. In m’n shop meer informatie. Borduren is fijn om te doen, en het is leuk om te weten dat er zoveel mogelijk is! Lekker kiezen, bijvoorbeeld uit het 100-Ideeën boek Borduren.

Tot slot nog een citaat uit het kleinste boekje: “Dit boek is bedoeld een goede helper te worden voor allen die zich voor het grote terrein van het handwerk interesseren. Jonge mensen zullen veel nieuws aantreffen, voor ouderen kan het een steun betekenen bij het opfrissen van oude kennis. Verder wil dit boek graag nieuwe vrienden voor het handwerk.”…
Veel borduurplezier gewenst!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 gedachten over “Vijf boeken Borduren”

  1. Schuddinck Greta

    Beste,

    Ik ben op zoek naar jachttaferelen voor zelf te borduren. Graag zou ik boek bestellen waar er eventueel beschrijvingen in staan . mvg Greta Schuddinck

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.