Vroege handwerk-uitgaven

In een lezing over handwerkboeken, die de Koninklijke Bibliotheek verzamelt, was ook aandacht voor de vroege uitgaven op groot formaat, die eind 19e eeuw en begin 20e eeuw verschenen. Het maken van de gravures voor de gedetailleerde en aansprekende afbeeldingen was heel duur, maar ze konden in heel Europa gebruikt worden. De folio-formaat uitgaven verschenen bij ons onder de titel Bazar en Gracieuse en daar kregen we tijdens de lezing ook een slide van te zien.

Zo’n lezing is inspirerend: nu had ik zin om mijn eigen voorraad oude handwerkbladen tevoorschijn te halen. Deze bladen zijn een rijke bron van onderzoek, om te bestuderen hoe die technieken werkten, en ze geven een heel mooi tijdsbeeld.
De reden dat ik ze nog steeds niet op m’n shop had gezet, was omdat na honderd jaar te zijn bewaard deze oude uitgaven nog steeds niet zijn gevouwen. Het zou jammer zijn om ze alsnog te vouwen, wanneer ze met de post verstuurd moeten worden. Dus misschien kan ik er beter af en toe eens wat laten zien. Of ze straks toch maar eens in m’n shop zetten. Want dit zijn de uitgaven waar het allemaal mee is begonnen, en die horen er echt bij. Nou ja eerder was er ook al wel gedrukt materiaal. Maar toch kun je wel zeggen dat deze bladen een belangrijke rol hebben gespeeld in de bloei van het handwerk aan het eind van de eervorige en het begin van de vorige eeuw.

5 gedachten over “Vroege handwerk-uitgaven”

 1. Misschien koopt de Kon. Bibliotheek deze ook wel, als ze het nog niet in bezit hebben tenminste.
  Mooi die oude uitgaven.

  1. Margriet Hof

   Hallo Lyn,
   Nee, de Kon.Bibliotheek verzamelt alleen Nederlandse uitgaven, en mijn oude tijdschriften zijn Frans. Ik vond het leuk om in de lezing te horen dat deze krantachtige tijdschriften vroeger in meerdere landen zijn uitgebracht, en dat de kostbare gravures zo ook meerdere keren konden worden benut; die informatie was nieuw voor me.

 2. Wat mooi! Een doos hoor, dat zijn die extra verzendkosten wel waard. Dit mag niet gevouwen worden, zo zonde!

 3. Margriet Hof

  Bedankt voor jullie reacties. Ik ben al begonnen om toch wat van deze mooie oude uitgaven te fotograferen om ook in m’n shop te zetten. Ze zijn natuurlijk ook leuk om hier bij mij thuis af te halen, en juist deze week krijg ik bezoek van maar liefst drie vrouwen die een bestelling willen ophalen. Dan is het ook leuk als er iets te zien is wat aantrekkelijk is om te kopen en gelijk mee te nemen, zonder dat het op de post hoeft.
  En natuurlijk is een paar euro extra om iets als pakketje, in een koker, op te sturen voor de meeste mensen ook niet bezwaarlijk, omdat het om iets zeldzaams gaat, en die paar euro extra vergeet je dan wel weer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.