Haken is verbinden

Granny square deken langs rivier

In Friesland wordt een recordpoging gedaan om de grootste gehaakte deken van de wereld te maken. Deze wordt gepresenteerd in 2018, als Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is. De initiatiefneemster zegt dat het haken niet zozeer op de voorgrond staat, maar het verbinden. Verbinding met elkaar. Iedereen kan een bijdrage leveren aan de deken door een granny square te haken en deze op te sturen of in te leveren. En morgen op 16 april worden ook op verschillende plekken in het noorden van het land bijeenkomsten gehouden waarop iedereen die wil aanhaken welkom is. Je kunt gewoon binnenlopen en wat granny’s inleveren of een tijdje daar zitten om mee te haken.
De bedoeling is dat er van al die ingeleverde vierkantjes tienduizend dekens worden samengesteld en daar zijn acht miljoen granny squares voor nodig.

Ik ben maar eens op zoek gegaan wat hier achter zit en het blijkt dat dit idee alles te maken heeft met de missie van Palet. Dit is een organisatie die alleen in het noorden van het land werkt en die zich inzet voor een hoger voorzieningenniveau in wijken en dorpen. Dit doet Palet in nauwe samenwerking met andere partijen, zowel professionals als vrijwilligers. Ze willen verbindingen leggen tussen mensen, vooral om de kwetsbare mensen in dorpen en wijken weer ‘op kracht te brengen’. Het is de missie van Palet om eraan bij te dragen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven en participeren in hun eigen vertrouwde omgeving. Ze willen dat er in elke wijk en in elk dorp zorg, welzijn, behandeling en diensten worden geleverd. En ze willen vooral ideeën en krachten en initiatieven bundelen om tot een beter geheel te komen. Verbindingen leggen dus.

Het sprak me ook aan om te lezen dat Palet ook missie en visie heeft om professionals enerzijds Granny7 square deken over baggerbuisen vrijwilligers en mantelzorgers anderzijds met elkaar te verbinden. Beiden zijn belangrijk in de zorg voor kwetsbare mensen, maar aan de samenwerking tussen beide groepen valt nog wel wat te verbeteren.

Deze recordpoging gaat dus een hoop publiciteit opleveren. En de hoop is dat daardoor ook de aandacht gericht wordt op de gedachte eràchter. Het gaat niet in de eerste plaats om die dekens. Als het allemaal lukt, zullen die duizenden dekens na afloop aan goede doelen worden geschonken. En hopelijk zijn dan weer wat meer mensen doordrongen van de kernwaarde “Verbinding”.

Als je zin hebt om mee te doen: op de speciale facebookpagina Samenhaken van dit initiatief staan wat plekken (Haak-in’s) waar morgen gehaakt kan worden (verzorgingstehuizen, bibliotheken etc.)
En als je thuis wilt haken: doe het dan tussen 12.00 en 14.00 uur, want dan kun je je het meest ‘verbonden’ weten met duizenden andere haaksters die op dat moment ook aan het haken zijn. Je vierkantje moet 10 centimeter groot worden.

En op de foto: mijn eigen granny square deken, die ik niet zelf haakte, maar die ik al heel lang heb. Toen ik hem kocht dacht ik dat ik hem moest verstoppen, want iedereen zou het wel gek vinden dat ik zo’n ding in huis wilde hebben. Tijden veranderden, en dit is het moment om hem juist in volle glorie te showen. (Hier liet ik hem al eens eerder zien.)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013