Bezoek aan paleis Soestdijk

Een verlaten paleis bezoeken is een unieke belevenis. In Nederland kan dat op paleis Soestdijk. Nog één maand, want het gebouw is verkocht. Vandaag behoorden mijn man en ik tot de groep laatste bezoekers die het authentieke gebouw konden bezoeken. Op een prachtige najaarsdag op de laatste dag van november liepen we eerst een rondje buitenom. Daarna gingen we naar binnen en dwaalden door de representatieve stijlkamers en enkele privé-vertrekken van de laatste bewoners.


Bijna alle Nederlanders kenden deze laatste bewoners goed: koningin (en later prinses) Juliana en prins Bernhard. Er is veel over hen werd geschreven en we zagen hen vaak op tv. En ook al is het inmiddels al een tijdje geleden dat zij overleden, toch is de herinnering nog sterk genoeg om het bezoek aan dit paleis volop te kunnen plaatsen. In deze Leuvenzaal (ingericht door Anna Paulowna) vond destijds een tv-inteview plaats met Juliana. Hier verklaarde de pacifistische koningin dat ze een hekel had aan deze zaal, omdat in deze ruimte de oorlog teveel werd verheerlijkt.

De Stuczaal was ooit de ontvangstkamer voor officiële bezoeken. Deze rijk gedecoreerde zaal vormt het hart van het paleis.
Ik voel me hier ook een beetje koninklijk!

Iederéén kan tot de groep ‘laatste bezoekers’ behoren! En daar ronddwalen met een koptelefoon van de audiotoer, en dan luisteren naar de bezielde uitleg van Paul Rem. Ik ben blij dat ik de tip van m’n zus vandaag kon opvolgen: “Je moet echt nog even gaan hoor!” En ik geef de tip graag door. Nog één maand! Dit is uniek cultureel erfgoed! Ik maakte nog wat bijzondere foto’s die ik later laat zien.
En dan ook nog zo’n prachtige najaarsdag!
Het voelde als het einde van een tijdperk.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Black Friday

Freeform haken

Gehaakt koord in golvende lijnen

Antiekmarkt Apeldoorn (de tweede)

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen