Rood wit blauw
Leuk klein kleedje van Beiers bont. Zodat we op 30 april toch nog even iets rood-wit-blauws hebben.
Leuk klein kleedje van Beiers bont. Zodat we op 30 april toch nog even iets rood-wit-blauws hebben.
Lang geleden maakte ik van allerlei restjes deze praktische omslagdoeken. Nu haak ik met Wibra-wol nog zon omslagdoek. Door het kleurverloop garen krijg ik hetzelfde effect maar het gaat veel sneller.
Lijnen en kleuren! Je kunt van alles uitdrukken in een felgeborduurd kussen! Ik liet mijn kussen een paar weken in de auto liggen, net zolang tot ik wat plekjes had gevonden waar ik het wilde fotograferen.
Kaartweven is het weven van banden zonder weefraam. Het is een zeer oude techniek, die lange tijd weinig toegepast werd maar nu weer in de belangstelling staat.
Veertig tweedehands handwerkboeken toegevoegd aan m’n shop.
Prachtig handwerk uit andere landen kocht ik gisteren op de vrijmarkt. Ook een mooie wollen sjaal uit Nepal. Het is ook wel tegenstrijdig. Terwijl Nederland gisteren feest vieren vond er in Nepal een aardbeving plaats. Bij het zien van zoveel mooi handwerk vraag ik me wel eens af: Hoe zou het nu met de maaksters gaan?
Allemaal een fijne koningsdag gewenst!
Bij de geboorte van een prinsje kreeg ik in 1967 een tegeltje. Het prinsje van toen is nu de koning. En het tegeltje ligt tussen twee geborduurde aandenkens van de vroegere koninginnen.
Op Koningsdag wordt Hollands’ Glorie op vele wijze benadrukt, herinnerd, opengesteld en vooral: gevierd. “Hollands Glorie”: dat zijn al onze gebouwen, natuurgebieden, koningshuis, economie, tradities en nog veel meer. Op deze dag kunnen we feest vieren en genieten van: Hollandse glorie!
We reden de bollenroute in de Noordoostpolder en het was prachtig! Het is zò mooi om die uitgestrekte percelen vol met tulpen te zien! En ik genoot er ook van om mijn meegenomen tulpenkussen daar te fotograferen. Betere entourage kon ik me niet wensen. En met dit oranje tulpen-kussen wens ik jullie een fijne zondag!
Verschillende (hele) oude haakboekjes voegde ik toe in m’n shop.
“Margriet 100 handwerken.” Hà! Plaats er nog een nulletje bij en het klopt helemaal! Margriet heeft duizend produkten in haar shop geplaatst!
Een tijdje geleden liet ik hier mijn gekregen mozaiekschaal zien. Hij was gekocht in de wereldwinkel en ik schreef dat ik benieuwd was in welk land hij was gemaakt. Iemand gaf als reactie: “ik ook” en dus nam ik me voor om nog eens navraag te doen.
Nederland is deze weken op z’n mooist!
Op dit borduurwerk is van alles te zien: ooievaars op het nest, een boer met melkemmers, loslopende kippen, een moeder die de was ophangt en een jongen die ‘slootjespringt’. En nog veel meer!
In Afrika worden prachtige traditionele doeken geweven . Het zijn smalle banden die later aan elkaar worden gezet. Deze techniek is nu ook weer in opkomst.
Volop voorjaarsbloemen en ook volop keuze uit vijftig “Floral Designs” in een dun en typisch Amerikaans patronenboekje.
Sommige tapisserie-schilderijen haal ik los, zoek er een bijpassende stof bij en verwerk ik tot tas.
Het blogje over oud beddegoed is nu één van m’n populaire blogjes. Bovenop die stapel oud linnengoed liggen wat gebloemde slopen en daar maakte ik deze zakjes van.
Twee geborduurde paarden liggen te wachten op een plekje aan iemands muur. Maar het borduurwerk is ook heel geschikt om uit de lijst gehaald te worden en te worden verwerkt tot een tas of een kussen.
Het tijdschrift “Handwerken zonder Grenzen” is al sinds 1978 bezig om onze blik te verbreden op handwerkgebied en ons foto’s en artikelen en materiaal aan te reiken wat onze bewondering voor handwerken buiten de landsgrenzen vergroot.
Tapisserie is de officiële naam voor op gaas (stramien) geborduurd handwerk. In de loop van de handwerkgeschiedenis kwamen verschillende steken tot ontwikkeling en daarvan is “Florentijns Tapisserie” één van de bekendste. Kenmerkend voor dit borduurwerk zijn de golvende lijnen.
Als je van verzamelen houdt en de ruimte raakt op, dan is het ook leuk als er af en toe weer wat afgaat! De komende tijd hoop ik nog wat meer borduurwerken op m’n shop te plaatsen; dan kan er weer wat doorstromen.
We naderen weer de Hollandse feestdagen. In het verleden zijn al heel veel Hollandse Hoogtepunten vastgelegd in kruissteek. “Nederland in Kruissteek” om zo te zeggen.
Rie Cramer wist van ieder jaargetijde het romantische aspect naar voren te halen. Van haar beroemde tekeningen werden ook borduurpakketten gemaakt. En nu is het lente-tafereeltje volop actueel.
Allebei zijn ze oud: het kussen en de Magnolia-boom. Het kussen maakte ik als tiener en m’n moeder vond het zo mooi dat ik het achterliet toen ik het huis uitging.
Mijn oude gehaakte tas had ik bij me tijdens een stadswandeling.
Het leuke van quilts maken is dat je ze zelf een naam kunt geven. Deze quilt gaf ik de naam: “Volop voorjaar in rond en oranje”. En volop voorjaar: dat is het nu!
Oudere mensen zijn net als oud borduurwerk: kwetsbaar maar ò zo mooi!
“Hoe zou het zijn om helemaal bovenin dit gebouw een quilt te fotograferen?” Die vraag kan ik na vandaag beantwoorden: moeilijker dan ik dacht.
Zeventig jaar geleden werd Apeldoorn bevrijd.
De oude Durable boekjes waren vroeger erg populair, en zijn dat nu weer.
“Wie sfeer schept, schept gezelligheid. Gezelligheid met een knipoog naar het verleden, naar een stukje romantiek.”
Mijn moeder wil liefst het hele jaar bloemen om zich heen zien dus ik geef haar graag geborduurde bloemenkussens.
Gelukt: de lappen stof precies in de slagschaduw van een draaiende molenwiek! We zochten we een picknickplekje en dat was bij deze molen.
Vechten om een hoedje: geen goed idee. Maar zo gaat het soms wel, als je allebei iets wil hebben. En jaloezie werkt volgens het principe: wat zij heeft wil ik óók. Bij dit schilderijtje is het geen probleem: ik heb er meerdere!
Lesboeken van de vroegere opleiding Modinette volgens het ENSAID-leerplan. Deze boeken worden nu weer opnieuw gebruikt omdat ze nog steeds handig en bruikbaar zijn.
Tollen, Touwtje springen en Stelten lopen: dat heb ik vroeger allemaal gedaan! Typische Hollandse activiteiten in de buitenlucht waarmee we ons uren konden vermaken. Nu is het: Hollen, Hoogspringen en op onze Tenen lopen om alles bij te houden. Daarom even een momentje mijmeren over vroeger met deze euke geborduurde tafereeltjes.
De oude volkskunst van de Balkan heeft een rijk verleden. In de dertiger jaren reisde een textiel-wetenschapper naar de Balkan om oude motieven op te sporen. In de zeventiger jaren werd daarvan een boek uitgegeven. En in onze tijd is er weer aandacht voor het Joegoslavisch Borduren en is dat boek weer populair. Ik vond een oude advertentie uit Ariadne en die vat het samen: “Een rijk volksverleden is nog springlevend.”
Hoewel er een overdaad aan patronen voorhanden is, kan het ook fijn zijn om een breiboekje te gebruiken met simpele modellen en overzichtelijke aanwijzingen. Lekker basic.
Alle afbeeldingen van de Flower Fairy’s bij elkaar: Roos, Kers, Rode Klaver, Perebloesem, Sterhyacint en Braam.
Het boekje “Verven met plantaardige stoffen” was al verkocht, maar ik heb nu een nieuw exemplaar in m’n shop. Een boekje wat een tijdje in Griekenland is geweest en wat speciaal door de vorige eigenaresse naar mij werd gebracht.
Met deze zojuist gemaakte foto van mijn oude geborduurde voorjaarsbloemen
en vers geplukte bloemen uit eigen tuin,
wens ik jullie een mooie zondag toe!
Blauwe weidsheid. Daar mijmerde ik wat over toen ik een velletje uit een oude atlas scheurde om er wat mee te vouwen.
Sommige planten en kruiden groeien juist goed tussen de stenen.
Het blogje met het borduurpatroon van het kussende stelletje is al heel lang één van m’n populairste blogjes. Goede reden om er nog eens op terug te komen. En nog een goede aanleiding ook, want nu vloog m’n zoon ook naar Amerika!
Een langgerekt borduurwerk met dieren waarop kon worden geschoten. Ach ja…..
Vandaag geruite stof in de aanbieding en ik voel me nu net een marktkoopvrouw: “Mooie oud beddegoed! Komt dat zien!”
De kruissteek-patronen van bloemen en planten van Gerda Bengtsson zijn al heel lang geliefd. Deze Deense kunstenares werd bekend vanwege haar natuurlijke en harmonieuze composities.
Twee oude en authentieke klederdracht rokken
De winkel van Tweedehandswerk heeft een groot assortiment artikelen. Veel oude boeken, want die zijn in onze tijd weer bruikbaar. Net als veel borduurwerken, want die zijn te mooi om niks mee te doen.
De laatste 15 weken worden weergegeven
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Het bericht is succesvol verstuurd.
Bedankt hiervoor.