Alle blogjes van de maand: april 2015

Twee gehaakte omslagdoeken

Twee gehaakte omslagdoeken

Lang geleden maakte ik van allerlei restjes deze praktische omslagdoeken. Nu haak ik met Wibra-wol nog zon omslagdoek. Door het kleurverloop garen krijg ik hetzelfde effect maar het gaat veel sneller.

Lees verder »
Kruissteek kussen bij water

Lijnen en kleuren

Lijnen en kleuren! Je kunt van alles uitdrukken in een felgeborduurd kussen! Ik liet mijn kussen een paar weken in de auto liggen, net zolang tot ik wat plekjes had gevonden waar ik het wilde fotograferen.

Lees verder »
Handwerk uit andere landen

Buitenlands handwerk op Nederlandse vrijmarkt

Prachtig handwerk uit andere landen kocht ik gisteren op de vrijmarkt. Ook een mooie wollen sjaal uit Nepal. Het is ook wel tegenstrijdig. Terwijl Nederland gisteren feest vieren vond er in Nepal een aardbeving plaats. Bij het zien van zoveel mooi handwerk vraag ik me wel eens af: Hoe zou het nu met de maaksters gaan?

Lees verder »
Handdoek in ouderwetse keuken

Hollands glorie

Op Koningsdag wordt Hollands’ Glorie op vele wijze benadrukt, herinnerd, opengesteld en vooral: gevierd. “Hollands Glorie”: dat zijn al onze gebouwen, natuurgebieden, koningshuis, economie, tradities en nog veel meer. Op deze dag kunnen we feest vieren en genieten van: Hollandse glorie!

Lees verder »
Tulpenkussen tussen bloeiende tulpen

Tulpenkussen op de bollenroute

We reden de bollenroute in de Noordoostpolder en het was prachtig! Het is zò mooi om die uitgestrekte percelen vol met tulpen te zien! En ik genoot er ook van om mijn meegenomen tulpenkussen daar te fotograferen. Betere entourage kon ik me niet wensen. En met dit oranje tulpen-kussen wens ik jullie een fijne zondag!

Lees verder »
Mozaïekschaal met handwerk

Mozaïekschaal uit de wereldwinkel

Een tijdje geleden liet ik hier mijn gekregen mozaiekschaal zien. Hij was gekocht in de wereldwinkel en ik schreef dat ik benieuwd was in welk land hij was gemaakt. Iemand gaf als reactie: “ik ook” en dus nam ik me voor om nog eens navraag te doen.

Lees verder »
Borduurwerk landelijk gebied

Borduurwerk Nederland-van-vroeger

Nederland is deze weken op z’n mooist!
Op dit borduurwerk is van alles te zien: ooievaars op het nest, een boer met melkemmers, loslopende kippen, een moeder die de was ophangt en een jongen die ‘slootjespringt’. En nog veel meer!

Lees verder »
Tapisserie schilderij paarden

Tapisserie schilderij paarden

Twee geborduurde paarden liggen te wachten op een plekje aan iemands muur. Maar het borduurwerk is ook heel geschikt om uit de lijst gehaald te worden en te worden verwerkt tot een tas of een kussen.

Lees verder »
Handwerken zonder grenzen

Oude nummers Handwerken zonder grenzen

Het tijdschrift “Handwerken zonder Grenzen” is al sinds 1978 bezig om onze blik te verbreden op handwerkgebied en ons foto’s en artikelen en materiaal aan te reiken wat onze bewondering voor handwerken buiten de landsgrenzen vergroot.

Lees verder »
Twee boeken Tapisserie

Tapisserie Technieken en Florentijns Tapisserie

Tapisserie is de officiële naam voor op gaas (stramien) geborduurd handwerk. In de loop van de handwerkgeschiedenis kwamen verschillende steken tot ontwikkeling en daarvan is “Florentijns Tapisserie” één van de bekendste. Kenmerkend voor dit borduurwerk zijn de golvende lijnen.

Lees verder »
Zinken gieters

Zinken gieters

Als je van verzamelen houdt en de ruimte raakt op, dan is het ook leuk als er af en toe weer wat afgaat! De komende tijd hoop ik nog wat meer borduurwerken op m’n shop te plaatsen; dan kan er weer wat doorstromen.

Lees verder »
Twee boeken Nederland in kruissteek

Nederland in kruissteek

We naderen weer de Hollandse feestdagen. In het verleden zijn al heel veel Hollandse Hoogtepunten vastgelegd in kruissteek. “Nederland in Kruissteek” om zo te zeggen.

Lees verder »
Borduurwerk de vier jaargetijden van Rie Cramer

De 4 Jaargetijden van Rie Cramer

Rie Cramer wist van ieder jaargetijde het romantische aspect naar voren te halen. Van haar beroemde tekeningen werden ook borduurpakketten gemaakt. En nu is het lente-tafereeltje volop actueel.

Lees verder »
Geknoopt kussen tussen bloeiende Magnolia

Magnolia

Allebei zijn ze oud: het kussen en de Magnolia-boom. Het kussen maakte ik als tiener en m’n moeder vond het zo mooi dat ik het achterliet toen ik het huis uitging.

Lees verder »
Casa Confetti

Confetti kleuren

“Hoe zou het zijn om helemaal bovenin dit gebouw een quilt te fotograferen?” Die vraag kan ik na vandaag beantwoorden: moeilijker dan ik dacht.

Lees verder »

Oude boekjes Durable katoen

De oude Durable boekjes waren vroeger erg populair, en zijn dat nu weer.
“Wie sfeer schept, schept gezelligheid. Gezelligheid met een knipoog naar het verleden, naar een stukje romantiek.”

Lees verder »
Schilderijtje ganzen

Ganzen met hoed

Vechten om een hoedje: geen goed idee. Maar zo gaat het soms wel, als je allebei iets wil hebben. En jaloezie werkt volgens het principe: wat zij heeft wil ik óók. Bij dit schilderijtje is het geen probleem: ik heb er meerdere!

Lees verder »
Drie tafereeltjes oud hollandse spelen

Oud Hollandse spelen

Tollen, Touwtje springen en Stelten lopen: dat heb ik vroeger allemaal gedaan! Typische Hollandse activiteiten in de buitenlucht waarmee we ons uren konden vermaken. Nu is het: Hollen, Hoogspringen en op onze Tenen lopen om alles bij te houden. Daarom even een momentje mijmeren over vroeger met deze euke geborduurde tafereeltjes.

Lees verder »
Boeken over Joegoslavisch borduren

Joegoslavisch borduren

De oude volkskunst van de Balkan heeft een rijk verleden. In de dertiger jaren reisde een textiel-wetenschapper naar de Balkan om oude motieven op te sporen. In de zeventiger jaren werd daarvan een boek uitgegeven. En in onze tijd is er weer aandacht voor het Joegoslavisch Borduren en is dat boek weer populair. Ik vond een oude advertentie uit Ariadne en die vat het samen: “Een rijk volksverleden is nog springlevend.”

Lees verder »
Boekje Kinderkleertjes om zelf te breien

Kinderkleertjes breien

Hoewel er een overdaad aan patronen voorhanden is, kan het ook fijn zijn om een breiboekje te gebruiken met simpele modellen en overzichtelijke aanwijzingen. Lekker basic.

Lees verder »
Twee handwerkboekjes en fles olijfolie

Verven met plantaardige stoffen

Het boekje “Verven met plantaardige stoffen” was al verkocht, maar ik heb nu een nieuw exemplaar in m’n shop. Een boekje wat een tijdje in Griekenland is geweest en wat speciaal door de vorige eigenaresse naar mij werd gebracht.

Lees verder »
Geborduurde voorjaarsbloemen

Voorjaarsbloemen

Met deze zojuist gemaakte foto van mijn oude geborduurde voorjaarsbloemen
en vers geplukte bloemen uit eigen tuin,
wens ik jullie een mooie zondag toe!

Lees verder »
Rood en blauwe Dutch spulletjes

Naar Amerika om elkaar te kussen

Het blogje met het borduurpatroon van het kussende stelletje is al heel lang één van m’n populairste blogjes. Goede reden om er nog eens op terug te komen. En nog een goede aanleiding ook, want nu vloog m’n zoon ook naar Amerika!

Lees verder »
Stapel oud beddegoed

Oud beddegoed

Vandaag geruite stof in de aanbieding en ik voel me nu net een marktkoopvrouw: “Mooie oud beddegoed! Komt dat zien!”

Lees verder »
Boekje Nieuwe Kruistteken in kleur

Rozen borduren

De kruissteek-patronen van bloemen en planten van Gerda Bengtsson zijn al heel lang geliefd. Deze Deense kunstenares werd bekend vanwege haar natuurlijke en harmonieuze composities.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.