Alle blogjes van de maand: januari 2016

Antiek geweven kussentje

Antiek kussentje

Soms moet je nog een paar detail-foto’s maken om te zien hoe mooi iets is. Zoals ik net bij dit antieke kussentje deed: door de close-up wordt nog duidelijker wat een bijzondere techniek hier is gebruikt.

Lees verder »
Geborduurde lappen Merkwaardig

Verslag ledendag Merkwaardig (1)

Op de landelijke bijeenkomst van de vereniging Merkwaardig hingen vandaag tientallen geborduurde lappen aan de muren. De motiefjes op deze lappen werden in het voorbije jaar telkens per maand gepubliceerd en heel veel vrouwen deden mee om zo zelf hun eigen merklap te borduren.

Lees verder »

Verslag ledendag Merkwaardig (2)

Nu merklappen en alles wat met borduren te maken heeft, weer zo in de belangstelling staat, is het extra waardevol wat de vereniging Merkwaardig doet: zij geven een historische setting door o.a. het aanbieden van lezingen op hoog nivo.

Lees verder »
Oude merklap, rode school merklapje

Merkwaardig

Oud en afgesleten: een ‘rode school lapje’ van honderd jaar oud. Gelukkig is het bewaard gebleven, want nu vinden we dit soort oude merklapjes weer prachtig. Vandaag is de landelijke ontmoetingsdag van de vereniging van merklapliefhebbers, en dat is de juiste plek om dit soort oude lapjes te laten zien.

Lees verder »
Boeken etnisch handwerk

Etnische kleding en patronen

Etnische kleding: honderden stijlen, schitterende en overvloedige kleuren, sterke contrasten, betekenisvolle patronen, oogverblindende versieringen, uitbeelding van verschillende rangordes, grote kunstzinnigheid, kortom: juwelen van traditionele mode.

Lees verder »
De twaalf maanden van het jaar geborduurd

De twaalf maanden van het jaar

Aan het eind van de eerste van de twaalf maanden van het jaar. Zo, dat is gelukt om iets heel ingewikkeld te zeggen. Anders: op de laatste dag van januari laat ik dit borduurwerk uit het Kruissteekboek van Mies Bloch zien. De louwmaand is voorbij, nu naar de Sprokkelmaand.  

Lees verder »

Vordering borduurwerkje

De vordering van mijn nieuwe oud-hollandse motief wat ik aan het borduren ben. Morgen krijg ik nog veel meer van dit soort motieven te zien want die zijn het afgelopen jaar veel geborduurd door leden van de vereniging Merkwaardig.

Lees verder »
Boeken over poppen zelf maken

Boeken over poppen

Op één van deze boeken staat: “Poppen om mee te spelen of naar te kijken”. En dat geeft het precies weer waar poppen voor zijn.

Lees verder »
Geweven tas en boek

Geweven tassen

Een mooi boek over weven op kleine weefraampjes en ook een tip: aan oudere dames die veel handwerk in huis hebben vragen: “Wat mooi, heeft u dat zelf gemaakt? Vertelt u daar eens wat van?”

Lees verder »

Het Pierement

In Utrecht is het vrolijkste museum van Nederland, want daar kun je allerlei muziekinstrumenten vrolijke wijsjes horen spelen. Alleen niet op maandag, maar dat was ik even vergeten. Op dit patroon is de hollandse happiness uit de zestiger jaren vrolijk weergegeven.

Lees verder »

Borduurwerkje

Achterop een standaardwerk over merklappen is een alfabet afgedrukt wat er nogal oud uitziet. Het leek me leuk om het te borduren, maar ik ben zeker niet de eerste die dat doet.

Lees verder »
Download Ariadne Handwerkbibliotheek

Een extra knop!

Een nieuwe knop in mijn menubalk!
Deze knop heet “Extra”.
En als eerste extra is voor iedereen een download beschikbaar over de boeken uit de Ariadne Handwerkbibliotheek.

Lees verder »
Nomotta leerboek voor handwerken van wol

Leerboek handwerken van wol

In onze tijd is breien volop creatief plezier, maar dat was vroeger wel anders! Breien was een zeer serieuze aangelegenheid. In de 16e eeuw was breien iets voor mannelijke professionals. Dit is te zien in een vitrine in de tentoonstelling Breien! in Friesland.

Lees verder »
Geborduurd schilderijtje roodborstjes

Roodborstjes

Roodborstjes: volop te zien in onze tuinen. Dit mooie geborduurde schilderijtje wil ik ook even laten zien. Voor dit fijne werk is de platsteek vaak beter geschikt dan de kruissteek.

Lees verder »
Vogels met besjes

Besjes in de bosjes

Als je op buienrader kijkt om te weten hoe koud het vannacht was en hoe koud het vandaag nog blijft, dan kom je een artikel tegen over het voeren van de vogeltjes.

Lees verder »
Kruissteekboek over Pinguins

Penguins on ice

Pinguins op het ijs: hele mooie patronen om te borduren!
Als extra voor deze foto knipte ik een paar pinguins naar een Nijntje-voorbeeld.

Lees verder »
Gehaakte dekens met veel kleurtjes

Gehaakte dekens: nu ook in log cabin

Er hangt weer vernieuwing in de lucht: het log-cabin-patroon wordt nu niet alleen meer voor patchwork gebruikt, maar ook voor haken.
Dit zijn mijn oude dekens die ik maakte van heel veel aan elkaar gehaakte restjes en ik ben er nog steeds content mee.

Lees verder »
Boekjes Borduren wit op wit

Borduren wit op wit

Buiten wit en binnen borduren met wit op wit. Eeuwenoude technieken zoals borduren op tule, reliëf-effekten, hardanger en open naaiwerk staan allemaal in het kleine wit-op-wit-boekje.

Lees verder »
Gebreide deken over hek

Dekentje in de winter

Op een koude winterdag moest ik naar een andere stad en het leek me een goed idee om wat eerder van huis te gaan. Want ik wist nog wel een binnenweggetje wat ik graag in bevroren toestand wilde zien. In de winter heb ik altijd iets warms in de auto liggen en momenteel is dat dit gebreide oude dekentje.

Lees verder »
Sneeuw tussen de straatstenen

Kwasten, koord en franje

Als het heeft gesneeuwd, lijkt alles anders! Zelfs een klein randje heeft al een groots effect. De natuur geeft ons dus goede voorbeelden hoe leuk het is om de boel te versieren en als handwerksters doen we daar graag aan mee. Een leuk randje kan iets mooi accentureren of opvrolijken.

Lees verder »

Zig-zag door de dag

Het is een zig-zag-dag vandaag: ik zig-zag van het ene naar het andere. Soms is het (voor handwerksters vooral?) moeilijk om eerst iets af te maken voordat we weer naar het volgende gaan.

Lees verder »
Vogelhuisje geborduurd

Vogelhuisje in de sneeuw

Op de nationale tuinvogeltelling behoort de merel tot de top drie. Hier zit er één pontificaal op het besneeuwde vogelhuisje.
De hele winter staat dit mooie schilderijtje al in m’n kamer en kijk ik er met plezier naar. Maar nu is het ècht: het heeft gesneeuwd!

Lees verder »
vogel om te borduren

Geduld voor de ijsvogel

Hebben jullie er ook een hekel aan als je een compliment verwacht voor een handwerk, maar dan krijg je te horen: “O, wat een werk is dat geweest?” Ik heb nu een troost voor dit soort opmerkingen: Een link naar een foto van een ijsvogel. Dàt was pas een werk om die foto te maken!

Lees verder »
Oude tijdschriftjes haken

Oude tijdschriftjes haken

Veel haaksters zijn op zoek naar patronen uit de jaren zeventig en tachtig. Toen verschenen er zulke tijdschriften met veel leuke ideeën en patronen. Veel bekende haakwerkjes in bruin en oranje.

Lees verder »
Borduurpatroon Let it snow

Let it snow

Let it snow!
Drie sneeuw-beertjes staan te trappelen van ongeduld om te worden aangevuld met nog twee anderen.

Lees verder »
Verkooptafel-met-handgemaakte produkten

Gebreide baret

Op een klein marktje in een klein dorpje lagen prachtige handgebreide baretten.
Een handgebreide baret, die een speelse bolling op het hoofd geeft, staat het mooist als er een grote bos krullen of wat langer haar onderuit komt.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.