Antiek kussentje
Soms moet je nog een paar detail-foto’s maken om te zien hoe mooi iets is. Zoals ik net bij dit antieke kussentje deed: door de close-up wordt nog duidelijker wat een bijzondere techniek hier is gebruikt.
Soms moet je nog een paar detail-foto’s maken om te zien hoe mooi iets is. Zoals ik net bij dit antieke kussentje deed: door de close-up wordt nog duidelijker wat een bijzondere techniek hier is gebruikt.
Op de landelijke bijeenkomst van de vereniging Merkwaardig hingen vandaag tientallen geborduurde lappen aan de muren. De motiefjes op deze lappen werden in het voorbije jaar telkens per maand gepubliceerd en heel veel vrouwen deden mee om zo zelf hun eigen merklap te borduren.
Nu merklappen en alles wat met borduren te maken heeft, weer zo in de belangstelling staat, is het extra waardevol wat de vereniging Merkwaardig doet: zij geven een historische setting door o.a. het aanbieden van lezingen op hoog nivo.
Oud en afgesleten: een ‘rode school lapje’ van honderd jaar oud. Gelukkig is het bewaard gebleven, want nu vinden we dit soort oude merklapjes weer prachtig. Vandaag is de landelijke ontmoetingsdag van de vereniging van merklapliefhebbers, en dat is de juiste plek om dit soort oude lapjes te laten zien.
Etnische kleding: honderden stijlen, schitterende en overvloedige kleuren, sterke contrasten, betekenisvolle patronen, oogverblindende versieringen, uitbeelding van verschillende rangordes, grote kunstzinnigheid, kortom: juwelen van traditionele mode.
De negentiende eeuw zat vol met franje. Ik heb vier oude stukken franje voor m’n shop.
Aan het eind van de eerste van de twaalf maanden van het jaar. Zo, dat is gelukt om iets heel ingewikkeld te zeggen. Anders: op de laatste dag van januari laat ik dit borduurwerk uit het Kruissteekboek van Mies Bloch zien. De louwmaand is voorbij, nu naar de Sprokkelmaand.
Veel borduursters hebben goede herinneringen aan deze oude thema-tijdschriften die de Libelle, de Margriet en de Ariadne uitbrachten in de negentiger jaren.
De vordering van mijn nieuwe oud-hollandse motief wat ik aan het borduren ben. Morgen krijg ik nog veel meer van dit soort motieven te zien want die zijn het afgelopen jaar veel geborduurd door leden van de vereniging Merkwaardig.
Voor wie ze nog nooit gezien heeft: zo zagen dames onderbroeken er vroeger uit.
In de negentiende eeuw was het in de mode om luxe kralentasjes te breien. In de tentoonstelling in Leeuwarden waren een paar mooie exemplaren tentoongesteld.
Op één van deze boeken staat: “Poppen om mee te spelen of naar te kijken”. En dat geeft het precies weer waar poppen voor zijn.
Hier wil ik een tas van maken. Hebben jullie ook meer plannen dan tijd om ze uit te voeren?
Een mooi boek over weven op kleine weefraampjes en ook een tip: aan oudere dames die veel handwerk in huis hebben vragen: “Wat mooi, heeft u dat zelf gemaakt? Vertelt u daar eens wat van?”
Op vrij korte termijn had ik een blog-ontmoeting georganiseerd en vanmiddag dronk ik thee met een paar leuke vrouwen.
In Utrecht is het vrolijkste museum van Nederland, want daar kun je allerlei muziekinstrumenten vrolijke wijsjes horen spelen. Alleen niet op maandag, maar dat was ik even vergeten. Op dit patroon is de hollandse happiness uit de zestiger jaren vrolijk weergegeven.
M’n borduurwerkje past wel bij een reis van oost naar west naar zuid en noord. Ik ben weer begonnen aan een nieuw-oud-hollands motief.
Achterop een standaardwerk over merklappen is een alfabet afgedrukt wat er nogal oud uitziet. Het leek me leuk om het te borduren, maar ik ben zeker niet de eerste die dat doet.
Van het bovenste gedeelte van een geborduurd schilderij maakte het Zuiderzee museum ansichtkaarten. Het is het gebouw van het Binnenmuseum in Enkhuizen.
Kleine kussentjes: zodat er altijd wat te borduren èn te slingeren is.
Of ook: klein kussentje voor kleine winter…
In Apeldoorn is een grote winkel met brocante en die heeft nu opheffingsuitverkoop. Ik mocht wat foto’s maken en mensen die hier in de buurt wonen hierop attent maken.
Een nieuwe knop in mijn menubalk!
Deze knop heet “Extra”.
En als eerste extra is voor iedereen een download beschikbaar over de boeken uit de Ariadne Handwerkbibliotheek.
In onze tijd is breien volop creatief plezier, maar dat was vroeger wel anders! Breien was een zeer serieuze aangelegenheid. In de 16e eeuw was breien iets voor mannelijke professionals. Dit is te zien in een vitrine in de tentoonstelling Breien! in Friesland.
De meeste quilters hebben toch al geen gebrek aan inspiratie maar als je dan die boeken weer ziet…. zucht.
Alle vier de patronen van de Jugendstil-tafereeltjes van Rie Cramer.
Op m’n blog ook een paar foto’s van twee borduurwerken in kleur, als ze al geborduurd zijn.
Roodborstjes: volop te zien in onze tuinen. Dit mooie geborduurde schilderijtje wil ik ook even laten zien. Voor dit fijne werk is de platsteek vaak beter geschikt dan de kruissteek.
Leuk om je breinaalden in zo’n houten doos op te ruimen. Er waren vroeger ook smalle kokers voor breinaalden en soms werden die beschilderd.
Als je op buienrader kijkt om te weten hoe koud het vannacht was en hoe koud het vandaag nog blijft, dan kom je een artikel tegen over het voeren van de vogeltjes.
Alles heeft altijd een verhaal. Zelfs pannelappen. Maar voor de Patchwork Pastel Pannelappen moet nog een nieuw verhaal worden verzonnen (door een nieuwe eigenaar).
Oude en ’tweedehandse’ borduurpatronen kunnen weer opnieuw gebruikt. Misschien is er iemand op zoek naar het patroon van deze kleurige vissen.
Na een groot borduurwerk blijft vaak het patroon over en sta je voor de keus: weggooien of bewaren?
Pinguins op het ijs: hele mooie patronen om te borduren!
Als extra voor deze foto knipte ik een paar pinguins naar een Nijntje-voorbeeld.
Januari werd vroeger de Louwmaand genoemd. Maar wat is dat louwen dan?
Er hangt weer vernieuwing in de lucht: het log-cabin-patroon wordt nu niet alleen meer voor patchwork gebruikt, maar ook voor haken.
Dit zijn mijn oude dekens die ik maakte van heel veel aan elkaar gehaakte restjes en ik ben er nog steeds content mee.
Buiten wit en binnen borduren met wit op wit. Eeuwenoude technieken zoals borduren op tule, reliëf-effekten, hardanger en open naaiwerk staan allemaal in het kleine wit-op-wit-boekje.
Op een koude winterdag moest ik naar een andere stad en het leek me een goed idee om wat eerder van huis te gaan. Want ik wist nog wel een binnenweggetje wat ik graag in bevroren toestand wilde zien. In de winter heb ik altijd iets warms in de auto liggen en momenteel is dat dit gebreide oude dekentje.
Als het heeft gesneeuwd, lijkt alles anders! Zelfs een klein randje heeft al een groots effect. De natuur geeft ons dus goede voorbeelden hoe leuk het is om de boel te versieren en als handwerksters doen we daar graag aan mee. Een leuk randje kan iets mooi accentureren of opvrolijken.
Het is een zig-zag-dag vandaag: ik zig-zag van het ene naar het andere. Soms is het (voor handwerksters vooral?) moeilijk om eerst iets af te maken voordat we weer naar het volgende gaan.
Kruissteek-parafernalia: blikjes met teksten zoals “To the house of a friend the road is never long.”
Voor een wandeling liep ik m’n huis uit en zag toen deze besneeuwde parkeerplaats. Ik ging gauw weer naar binnen om wat op te halen: Kussen voor de zondag.
Op de nationale tuinvogeltelling behoort de merel tot de top drie. Hier zit er één pontificaal op het besneeuwde vogelhuisje.
De hele winter staat dit mooie schilderijtje al in m’n kamer en kijk ik er met plezier naar. Maar nu is het ècht: het heeft gesneeuwd!
Hoe krijg je een langgerekte sjaal mooi op de foto? Leg ze in een rondje!
Hebben jullie er ook een hekel aan als je een compliment verwacht voor een handwerk, maar dan krijg je te horen: “O, wat een werk is dat geweest?” Ik heb nu een troost voor dit soort opmerkingen: Een link naar een foto van een ijsvogel. Dàt was pas een werk om die foto te maken!
Veel haaksters zijn op zoek naar patronen uit de jaren zeventig en tachtig. Toen verschenen er zulke tijdschriften met veel leuke ideeën en patronen. Veel bekende haakwerkjes in bruin en oranje.
Er is een relatie tussen van Gogh en wol: de beroemde schilder had een rood gelakt kistje waar hij een paar bolletjes wol in bewaarde. Ter inspiratie.
Let it snow!
Drie sneeuw-beertjes staan te trappelen van ongeduld om te worden aangevuld met nog twee anderen.
Op een klein marktje in een klein dorpje lagen prachtige handgebreide baretten.
Een handgebreide baret, die een speelse bolling op het hoofd geeft, staat het mooist als er een grote bos krullen of wat langer haar onderuit komt.
De winkel van Tweedehandswerk heeft een groot assortiment artikelen. Veel oude boeken, want die zijn in onze tijd weer bruikbaar. Net als veel borduurwerken, want die zijn te mooi om niks mee te doen.
De laatste 15 weken worden weergegeven
2025
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Het bericht is succesvol verstuurd.
Bedankt hiervoor.