Alle blogjes van de maand: september 2016

Menorah

Israël nam afscheid van een groot staatsman.
De zevenarmige Menorah is misschien wel het meest herkenbare symbool dat Israël vertegenwoordigt.

Lees verder »

Korsstingsarbejder van de Handarbejdets Fremme

In de tijd dat er nog niet zoveel andere kruissteekboeken verschenen, werden veel van deze Deense boekjes over Europa verspreid, en ook in meerdere talen uitgegeven. De patronen voor Korsstingsarbejder (Deens) verschenen ook voor Kreuzsticharbeiten in Duitsland en Cross-stitch Embroidery in Engeland.

Lees verder »

Quilt-bezoek van Mieke

Mijn quiltbezoek nam gister een paar fantastische quiltjes mee die ik mocht bewonderen. Deze quiltjes worden binnenkort geëxposeerd in Noord-Groningen.

Lees verder »

Visite

Ik vind het leuk om met die oude kleedjes en andere dingen bezig te zijn.
En nòg leuker om ze af en toe allemaal te voorschijn te halen en temidden van al die oude haaksels koffie en thee te drinken met andere handwerkliefhebbers!

Lees verder »

“Versier uw huis”

Ik ken m’n huis niet meer terug, want ik heb overal witte kleedjes neergelegd. Gebreide en gehaakte. Op de tafels, op de piano, onder de fruitschaal, in de kasten. Wat geinig!

Lees verder »

Tas met patchwork

Aan de rand van het bos was een perceel mais wat net was gemaaid. Afwisselend coulissenlandschap. Een mooie plek om een afwisselende lapjes-tas te fotograferen.

Lees verder »

Ik leerde breien!

Ja: Ik leerde breien! Lang geleden, en het was (gelukkig) een heel plezierige ervaring. M’n eerste project op school waren gele pannelappen met een wit randje. Een paar jaar geleden maakte ik (uit herinnering) die pannelappen na.

Lees verder »

Appelland

Overal langs de langzaam-wegen staan weer stalletjes met appels.
Namen van deze appels: Zigeunerin en Notarisappel.

Lees verder »

Blauw op het Loo

Tijdens de september Tuinmaand zijn op Paleis het Loo 45 Delftsblauwe vazen te zien.
Wie weet wil je een bezoek aan mijn Open Boekenkamer combineren met een bezoek aan Paleis het Loo.

Lees verder »

Replica Borduurlap 1867

De romantiek vierde hoogtij aan het eind van de 19e eeuw en dat is ook goed terug te zien in de stijl van borduren.
Dit mooie schilderij is een replica, en bied ik te koop aan.

Lees verder »

Rijssens museum

De Rijssense klederdracht is nog tot lang in onze tijd gedragen. In het Rijssens museum is veel te zien over vroeger tijden, inclusief de rijke textiel-historie van Twente.

Lees verder »

Plantaardig verven

Verven met plantaardige stoffen: reuze leuk!
En erop uit trekken met dit mooie najaarsweer: idem! Om planten te zoeken om zelf te gaan verven, of om nog wat leuks te doen. Fijne dag!

Lees verder »

Oude ansichtkaarten klederdracht

Ansichtkaarten met klederdracht-foto’s worden al meer dan honderd jaar gebruikt om de groeten over te brengen. En dat kan nog steeds want sommige van deze oude kaarten worden weer herdrukt. Ik kreeg zo’n kaart als groet van een bloglezeres.

Lees verder »

Opbergmappen Ariadnes

Ariadne heeft meerdere generaties beïnvloed met maandelijkse tijdschriften waar veel vrouwen hun patronen uithaalden. Oude nummers konden worden opgeborgen in speciale mappen of worden ingebonden.

Lees verder »

Moderne Sieraden

Een modern museum streeft ernaar de grootste sieradencollectie te beheren. Deze bestaat uit historische en moderne sieraden. Deze sieraden worden in wisselende tentoonstellingen geshowd. Maar een sieraad moet je natuurlijk ook om je hals showen, dus voor wie zelf nog wat wil maken heb ik nog een leuk boek en een oud tijdschrift.

Lees verder »

Oude boekjes Filet doorstopwerk

Filetdoorstopwerk is een oude techniek die vroeger werd uitgevoerd in witte of naturelkleur op een bijpassende ondergrond. De hokjes kunnen op verschillende wijzen worden ‘doorgestopt’.

Lees verder »

Op jacht

Een jachttafereel als symbool voor de vrijheid. We kunnen jagen naar mooie dingen, mooi handwerk. En we kunnen blij zijn met alle mooie dingen om van te genieten. Zoals zo’n oud geborduurd jachttafereel. Heb ik altijd mooi gevonden.

Lees verder »

Honingmarkt

Er zijn veel goede redenen om nooit meer honing uit de winkel te kopen. En de beste reden is dat Nederlandse imkers zelf zulke kwaliteits-honing aanbieden.

Lees verder »
Stempel Margriet Tweedehandswerk

Aankondiging Open Boekenkamer

Op woensdag 28 september stel ik mijn boekenkamer open voor handwerkliefhebbers die een boek eerst willen doorbladeren of inzien.
En natuurlijk hoop ik ook op gezellige koffiedrinkers die het leuk vinden om met mij over handwerk te praten.

Lees verder »

Haak mee! Haak in! Haak aan!

Morgen wordt de derde landelijke Haak-In gehouden. Je kunt meedoen door tussen 12 en 2 een paar granny squares te haken. En dan kun je je verbonden weten met haaksters over de hele wereld, die op dat moment ook meehaken. En je kunt ook meedoen door met anderen af te spreken om samen te haken.

Lees verder »

Textiel ABC

In het Openluchtmuseum wordt voorgedaan hoe gewassen lakens ‘op de bleek’ worden gedroogd. Hardnekkige vlekken kunnen zo uitbleken en de was wordt nog wat witter.

Lees verder »

Dol op fietsen en dol op borduren

Tijdens lange fietstochten gebruik ik zo’n Thais tasje om m’n mobiel mee over m’n schouder te hangen.
De Thailandse vrouwen van de Yao-stam hebben een speciale uitdrukking voor “Gek zijn op borduren”: Manq Zor.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.