Alle blogjes van de maand: februari 2015

Borduurwerk met tulpen en potje speenkruid

Op zoek naar speenkruid

Elk jaar doe ik een wedstrijdje: Wie vindt het eerste speenkruid? Doen jullie allemaal mee? Op zoek naar dat kleine felgele bloemetje wat de lente inluidt.

Lees verder »
Zonlicht in februari op bomenrij

And then there was light

Kunstenaars en fotografen houden van het licht en proberen dat op talloze manieren weer te geven in hun kunstuitingen. Dit blogje gaat over het werk van Dirkje van der Horst, een bekende textielkunstenares.

Lees verder »
Oud haakboekje op gehaakt kleedje

Sierlijke kleedjes

Een oud haakboekje van voor de oorlog is indrukwekkend om door te bladeren. Ze bevatten veel mooie scherpe foto’s en duidelijke patronen. Vroeger is er ook al heel veel gehaakt.

Lees verder »
Geborduurde boekenleggers

Geborduurde boekenleggers

Het KLM-doosje staat al een paar weken bij de favoriete blogjes. Goede reden om er nog eens op terug te komen. Zelf bewaar ik er mijn geborduurde boekenleggers in.

Lees verder »
Vier boeken borduursteken

Voortborduren op bekende steken

Hoe gaat de uitstaande dubbele korenaarsteek ook al weer? En waar kan ik een plaatje vinden van de driehoekige taksteek? Of misschien wil ik liever een randje borduren van de omslingerde reliëfknoopsteek. Als je op zoek bent naar bijzondere borduursteken, dan kun je er honderden vinden in deze boekjes.

Lees verder »
Borduren op stramien

Borduren op stramien

Als ik weer zin heb om een rand te borduren op een restje grof stramien, dan kijk ik vaak in die oude DMC-boekjes. Daar staan prachtige randen in.

Lees verder »
Retro naaimandje

Een blogje over een andere blogster

Toen ik deze retro-naaimand zag – bij een bekende blogster thuis – besloot ik in één seconde dat ik hem wilde kopen. Vandaag kom ik er eens mee tevoorschijn, om die bekende blogster te feliciteren.

Lees verder »
Met de hand ingekleurd patroon

Met de hand ingekleurde patronen

In de negentiene eeuw waren dit soort met de hand ingekleurde patronen populair. Ze waren bestemd voor borduurwerk dat gemaakt werd door dames van de betere burgerij. Het hééft wat om zo’n antiek patroon te zien en door je handen te laten gaan!

Lees verder »
Geborduurd kussentje in tapisserie

Kussentjes borduren op fijn stramien

‘Overnight oats’ is de nieuwe hippe manier om een ontbijt klaar te maken. De hele nacht wordt de havermout geweekt in melk en dat moet het liefst in zo’n hip potje. Die potjes plaatste ik ter decoratie rond mijn mooie kussentje.

Lees verder »
Geborduurd klein scilderijtje gestileerde bloem

Handwerkonderwijs

Citaat uit een handgeschreven schrift rond 1900: “Het onderwijs in de naaldvakken geeft de leerling zelfvertrouwen. Het kweekt verschillende deugden aan, zoals werkzaamheid, inschikkelijkheid, deelneming en medegevoel.”

Lees verder »
Oude gebreide oefenlapjes en sokken

Tentoonstelling Handwerkverhalen

Nu handwerken weer zo populair is geworden, is het ook interessant om kennis te nemen van hoe het handwerken vroeger werd beoefend en onderwezen op de scholen. Een langlopende tentoonstelling in Leeuwarden lijkt mij erg interessant. Tot eind maart kun je daar o.a. dit soort oude oefenlapjes zien.

Lees verder »
Acht boeken over haken

Oude boeken over haken

Romantisch haken, Nieuw haken, Fijn haken, Kreatief haken, Filet haken en Hip haken: het is wel duidelijk dat we met haken alle kanten uitkunnen! Die oude boekjes zijn leuk, instructief, inspirerend en nostalgisch.

Lees verder »
Borduurwerk voorjaarsbloemen tussen uitgebloeide narcissen

Voorjaarsbloemen

Langer plezier van je voorjaarsbloemen: de voorgetrokken bakjes uit de winkel buiten voor je raam laten staan. Of ze borduren!

Lees verder »
Negen afbeeldingen uit oude DMC-boekjes

Oude DMC-boekjes

Oude DMC-boekjes zijn geliefd voor verzamelaars maar ook nog gewoon heel goed bruikbaar voor nieuwe borduursters. Ik heb deze oude boekjes altijd prachtig gevonden en heb ze ook vaak gebruikt.

Lees verder »
Tapisserietas

Nog wat beurs impressies

Afgelopen zaterdag ging ik nog een keer naar de Handwerkbeurs in Zwolle. Er was veel te zien en te beleven. Ik had mijn eigen tapisserietas weer mee, en vond het leuk om te zien hoe een ander schilderij op indrukwekkende wijze werd omgezet in een textiel-belevenis.

Lees verder »
Postzegels van Van Gogh

Postzegels van Van Gogh en een ribluwelen tas

Als ik boeken verstuur, is het het makkelijkst om bij het postkantoor (waar ik gelukkig vlakbij woon) de brief te laten wegen en de porto te betalen. Dan plakt het postkantoor er zo’n onpersoonlijke stikker op. Dat ga ik nu een tijdje anders doen. Ik kocht een hele serie prachtige Van Gogh-zegels en die wil

Lees verder »
Valentijnskaarten en rode bloemen

“If you love somebody, let them know”

“If you love somebody, let them know!” Toen ik dit patroontje dertig jaar geleden zag aarzelde ik niet: dat wilde ik borduren! Later naaide ik het op één van onze fotoalblums. De tekst vond ik toen en vind ik nu nog steeds ijzersterk. Valentijn is een mooie gelegenheid voor het uiten van al onze genegenheid. Dat hoeven we niet te beperken tot één iemand.

Lees verder »
Tapisserie kussen Kaukasisch medaillon

Beursimpressies en mijn eigen kussen

Vandaag ging ik naar de Handwerkbeurs in Zwolle. Heel veel prachtig en nieuw handwerk heb ik gezien. Voor dit blogje heb ik een foto uitgezocht van een oud kussen van mezelf, maar ik geef ook graag een adres door waar prachtige tapisserie-paketten te koop zijn.

Lees verder »
Boek Kantsoorten herkennen

Boeken over kant

Twee keer acht boeken over kant bied ik te koop aan, maar één boek trek ik juist terug uit de verkoop: Kantsoorten Herkennen. Want ik heb nu zelf een bijzondere partij oude kant en die wil ik nog eens uitzoeken.

Lees verder »
Strokenquilt De werking van donker en licht

Strokenquilts

Meer dan tien jaar geleden hing ik op vakantie een strokenquilt over een muurtje en daar werd mijn liefde om handwerk in de natuur te fotograferen geboren.

Lees verder »
Borduurwerk Geometrische vormen en patronen

Borduurwerk Geometrische vormen en patronen

Het maken van een borduurwerk met geometrische lijnen en met vrolijke kleuren werkt aan de ene kant bewustzijn-vernauwend (“nog éven dit vakje afmaken”) en daardoor tegelijk bewustzijn-verruimend. En zo’n borduurwerk is altijd heel persoonlijk.

Lees verder »
Collage foto's Handwerkbeurs 2014

Handwerkbeurs Zwolle

De Handwerkbeurs in Zwolle is een groeiend fenomeen in handwerkland. De beurs wordt massaal bezocht en wordt elk jaar groter. Aanstaande donderdag is het weer zover.

Lees verder »
Boek en folders Rondom Textiel van Henriette Beukers

Het nieuwe boek: Rondom Textiel

Dit boek verdient mijns inziens een hartelijke ontvangst! Zelf vind ik in dit boek heel veel herkenning omdat ik al van jongsafaan geïnteresseerd ben geweest in handwerk uit andere landen. Henriette Beukers heeft gedurende lange jaren bijgedragen aan begrip voor andere culturen, door de schoonheid van hun handwerk te laten zien.

Lees verder »
Pagina uit catalogus Louwman Coupé de voyage

Kruissteken op wielen

Oude auto’s zijn prachtig om te zien. Ik bladerde een catalogus van het Louwman museum door, waar een grote collectie automobielen wordt bewaard. In sommige interieurs is ook mooi handwerk te zien. Ik heb ook een heel leuk boekje met kruissteekvoorbeelden om die oude auto’s te borduren.

Lees verder »
Ariadne jaargang 1990

Oude Ariadnes jaargang 1990

Oude Ariadnes: Veel handwerksters zijn op zoek naar één specifiek exemplaar. Maar als je meerdere nummers wilt bestellen, of de hele jaargang, dan maak ik een mooie prijs.

Lees verder »
Gehaakte buideltas voor uien

Verven met plantaardige stoffen

In de tachtiger jaren haakte ik van blauwe katoen een buideltas om de uien in te doen. M’n vriendin vroeg of ik de uienschillen voor haar wilde bewaren, want daarmee wilde ze haar eigen wol verven.

Lees verder »
Gebreid muisje tussen roze handwerk

Gebreid muisje tussen roze handwerk

De enige aangeklede muis die ik in huis heb zit hier op een geweven matje mooi te wezen. In handwerkland zijn gebreide en gehaakte en anderszins geknutselde dieren enorm populair. Je ziet ze in allerlei gedaantes en technieken. Vandaag mijn muisje!

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.