Op zoek naar speenkruid
Elk jaar doe ik een wedstrijdje: Wie vindt het eerste speenkruid? Doen jullie allemaal mee? Op zoek naar dat kleine felgele bloemetje wat de lente inluidt.
Elk jaar doe ik een wedstrijdje: Wie vindt het eerste speenkruid? Doen jullie allemaal mee? Op zoek naar dat kleine felgele bloemetje wat de lente inluidt.
Crocussen op de laatste dag van de korte februari-maand. Wat is er al veel te zien in de natuur!
Voor het borduren met wol op stramien (tapisserie) zijn de geometrische patronen heel geschikt. En het gaat lekker snel.
Kunstenaars en fotografen houden van het licht en proberen dat op talloze manieren weer te geven in hun kunstuitingen. Dit blogje gaat over het werk van Dirkje van der Horst, een bekende textielkunstenares.
Een oud haakboekje van voor de oorlog is indrukwekkend om door te bladeren. Ze bevatten veel mooie scherpe foto’s en duidelijke patronen. Vroeger is er ook al heel veel gehaakt.
Het KLM-doosje staat al een paar weken bij de favoriete blogjes. Goede reden om er nog eens op terug te komen. Zelf bewaar ik er mijn geborduurde boekenleggers in.
Hoe gaat de uitstaande dubbele korenaarsteek ook al weer? En waar kan ik een plaatje vinden van de driehoekige taksteek? Of misschien wil ik liever een randje borduren van de omslingerde reliëfknoopsteek. Als je op zoek bent naar bijzondere borduursteken, dan kun je er honderden vinden in deze boekjes.
Als ik weer zin heb om een rand te borduren op een restje grof stramien, dan kijk ik vaak in die oude DMC-boekjes. Daar staan prachtige randen in.
Toen ik deze retro-naaimand zag – bij een bekende blogster thuis – besloot ik in één seconde dat ik hem wilde kopen. Vandaag kom ik er eens mee tevoorschijn, om die bekende blogster te feliciteren.
Vijftien oude handwerkboeken en tijdschriften toegevoegd. Er staat nog zoveel moois in!
Eén van de mooiste foto’s (vind ik) van een sneeuwklokje. Maar ik heb ze ook in geborduurde versie!
In de negentiene eeuw waren dit soort met de hand ingekleurde patronen populair. Ze waren bestemd voor borduurwerk dat gemaakt werd door dames van de betere burgerij. Het hééft wat om zo’n antiek patroon te zien en door je handen te laten gaan!
‘Overnight oats’ is de nieuwe hippe manier om een ontbijt klaar te maken. De hele nacht wordt de havermout geweekt in melk en dat moet het liefst in zo’n hip potje. Die potjes plaatste ik ter decoratie rond mijn mooie kussentje.
Gelijktijdigheden. Niet echt heel belangrijk om een blogje over vol te schrijven. Maar als ze zich voordoen valt het meestal toch even op. En: deze week hoorden we ’s ochtends voor het eerst weer de vogeltjes fluiten!
Citaat uit een handgeschreven schrift rond 1900: “Het onderwijs in de naaldvakken geeft de leerling zelfvertrouwen. Het kweekt verschillende deugden aan, zoals werkzaamheid, inschikkelijkheid, deelneming en medegevoel.”
Nu handwerken weer zo populair is geworden, is het ook interessant om kennis te nemen van hoe het handwerken vroeger werd beoefend en onderwezen op de scholen. Een langlopende tentoonstelling in Leeuwarden lijkt mij erg interessant. Tot eind maart kun je daar o.a. dit soort oude oefenlapjes zien.
Romantisch haken, Nieuw haken, Fijn haken, Kreatief haken, Filet haken en Hip haken: het is wel duidelijk dat we met haken alle kanten uitkunnen! Die oude boekjes zijn leuk, instructief, inspirerend en nostalgisch.
Langer plezier van je voorjaarsbloemen: de voorgetrokken bakjes uit de winkel buiten voor je raam laten staan. Of ze borduren!
Oude DMC-boekjes zijn geliefd voor verzamelaars maar ook nog gewoon heel goed bruikbaar voor nieuwe borduursters. Ik heb deze oude boekjes altijd prachtig gevonden en heb ze ook vaak gebruikt.
Afgelopen zaterdag ging ik nog een keer naar de Handwerkbeurs in Zwolle. Er was veel te zien en te beleven. Ik had mijn eigen tapisserietas weer mee, en vond het leuk om te zien hoe een ander schilderij op indrukwekkende wijze werd omgezet in een textiel-belevenis.
Als ik boeken verstuur, is het het makkelijkst om bij het postkantoor (waar ik gelukkig vlakbij woon) de brief te laten wegen en de porto te betalen. Dan plakt het postkantoor er zo’n onpersoonlijke stikker op. Dat ga ik nu een tijdje anders doen. Ik kocht een hele serie prachtige Van Gogh-zegels en die wil
Handwerk en Aardewerk passen goed bij elkaar. En een date tussen een vijftiger en een zeventiger gaat ook prima samen.
De handwerkwereld is volop in beweging! Mensen komen tevoorschijn uit hun huizen en ontmoeten elkaar op handwerkbeurzen en ontmoetingsdagen.
“If you love somebody, let them know!” Toen ik dit patroontje dertig jaar geleden zag aarzelde ik niet: dat wilde ik borduren! Later naaide ik het op één van onze fotoalblums. De tekst vond ik toen en vind ik nu nog steeds ijzersterk. Valentijn is een mooie gelegenheid voor het uiten van al onze genegenheid. Dat hoeven we niet te beperken tot één iemand.
Vandaag ging ik naar de Handwerkbeurs in Zwolle. Heel veel prachtig en nieuw handwerk heb ik gezien. Voor dit blogje heb ik een foto uitgezocht van een oud kussen van mezelf, maar ik geef ook graag een adres door waar prachtige tapisserie-paketten te koop zijn.
Verslag van de eerste dag van de handwerkbeurs in Zwolle. Heel veel mooie stands daar en heel veel handwerkminnende vrouwen. Maar helaas ook wat minpunten.
Twee keer acht boeken over kant bied ik te koop aan, maar één boek trek ik juist terug uit de verkoop: Kantsoorten Herkennen. Want ik heb nu zelf een bijzondere partij oude kant en die wil ik nog eens uitzoeken.
Meer dan tien jaar geleden hing ik op vakantie een strokenquilt over een muurtje en daar werd mijn liefde om handwerk in de natuur te fotograferen geboren.
In de zestiger jaren organiseerde de Nederlandse Bond voor Plattelandsvrouwen in Groningen een tentoonstelling van merklappen in hun provincie en daarbij gaven ze een leuk klein en informatief boekje uit: Kruuskes van mine letterdoek.
Het maken van een borduurwerk met geometrische lijnen en met vrolijke kleuren werkt aan de ene kant bewustzijn-vernauwend (“nog éven dit vakje afmaken”) en daardoor tegelijk bewustzijn-verruimend. En zo’n borduurwerk is altijd heel persoonlijk.
Een serie tijdschriften uit de negentiger jaren is nog steeds aantrekkelijk om door te bladeren en om de telpatronen te gebruiken.
De Handwerkbeurs in Zwolle is een groeiend fenomeen in handwerkland. De beurs wordt massaal bezocht en wordt elk jaar groter. Aanstaande donderdag is het weer zover.
Afgelopen weekend was er een tentoonstelling van textiel uit de collectie van Henriette Beukers. De intieme tentoonstelling was een top-voorbeeld van het talent van deze bijzondere vrouw om textiel heel dichtbij haar leespubliek te brengen.
De presentatie van het boek Rondom Textiel vond plaats in een klein kerkje in het rivierengebied. Een paar foto’s geven een beeld van de lokatie, om daarmee deze tentoonstelling ook in ‘Context’ te plaatsen.
Dit boek verdient mijns inziens een hartelijke ontvangst! Zelf vind ik in dit boek heel veel herkenning omdat ik al van jongsafaan geïnteresseerd ben geweest in handwerk uit andere landen. Henriette Beukers heeft gedurende lange jaren bijgedragen aan begrip voor andere culturen, door de schoonheid van hun handwerk te laten zien.
Midden in een bijzondere tentoonstelling ‘Rondom Textiel’. Ik voel me heel gelukkig met zoveel etnisch handwerk om me heen.
Handwerk op de koffietafel. Ik had met m’n zussen een handwerkweekend en al gauw lag de woonkamer van m’n oudste zus helemaal vol met handwerk.
Met m’n zussen deel ik de liefde voor handwerk en het is telkens weer verrassend om de overeenkomsten te zien tussen ons.
Oude auto’s zijn prachtig om te zien. Ik bladerde een catalogus van het Louwman museum door, waar een grote collectie automobielen wordt bewaard. In sommige interieurs is ook mooi handwerk te zien. Ik heb ook een heel leuk boekje met kruissteekvoorbeelden om die oude auto’s te borduren.
Blauw en rood heb ik altijd een mooie combinatie gevonden. Een mand met wol stond hier een half jaar in de kamer. Mooi om tegenaan te kijken, maar ik wist niet goed wat ik ervan zou maken.
In de sneeuw gelegd komt dit kussen nog beter tot z’n stralende recht. Maar het blogje van vandaag gaat over nog een ànder kussen.
Oude Ariadnes: Veel handwerksters zijn op zoek naar één specifiek exemplaar. Maar als je meerdere nummers wilt bestellen, of de hele jaargang, dan maak ik een mooie prijs.
In de tachtiger jaren haakte ik van blauwe katoen een buideltas om de uien in te doen. M’n vriendin vroeg of ik de uienschillen voor haar wilde bewaren, want daarmee wilde ze haar eigen wol verven.
Het leven is niet altijd makkelijk. En voor het verwerken van verlies heb je soms steun nodig. De aanblik van deze witte klokjes is ook troostvol. Midden in de winter steken ze fier hun kopjes omhoog.
Met dit kussen maak je je stoel Boefproef!
De enige aangeklede muis die ik in huis heb zit hier op een geweven matje mooi te wezen. In handwerkland zijn gebreide en gehaakte en anderszins geknutselde dieren enorm populair. Je ziet ze in allerlei gedaantes en technieken. Vandaag mijn muisje!
De winkel van Tweedehandswerk heeft een groot assortiment artikelen. Veel oude boeken, want die zijn in onze tijd weer bruikbaar. Net als veel borduurwerken, want die zijn te mooi om niks mee te doen.
De laatste 15 weken worden weergegeven
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Het bericht is succesvol verstuurd.
Bedankt hiervoor.