Alle blogjes van de maand: juli 2017

Uit de tijd van de breimachine

Vrouwen met breimachines maakten begin zestiger jaren prachtige kledingstukken. En daarvoor waren ook mooie boeken en tijdschriften voor, zoals Knittax Succes en Het Brother Knitting Pattern.

Lees verder »

Withof Duchesse kant

Het boek Withof Duchesse kant mocht ik fotograferen in het atelier van één van de auteurs. Het boek ligt op één van de (prachtig ingelijste) werkstukken die in het boekje zijn beschreven.

Lees verder »

Tijdschriften Anna 1995

Oude nummers van tijdschrift Anna zijn fijn omdat er zoveel informatie en duidelijke uitleg in staat over oude technieken zoals Hardanger, Richelieu en Schwälmer borduurwerk.

Lees verder »

Reformatieherdenking in Marburg

In Marburg is een indrukwekkende tentoonstelling in het kader van de Reformatieherdenking. In Marburg werd in de 16 eeuw de eerste protestantse universiteit opgericht. De macht van het clericalisme werd doorbroken en nieuwe kennis en inzichten konden ontwikkeld en verspreid worden.

Lees verder »

Doorstoppen (2)

Voor verzamelaarsters van zoveel mogelijk verschillende technieken: een klein oud handgeweven lapje met doorgestopte randen.

Lees verder »

Historische kleding op Slot Braunfels

In kasteel Braunsfels zijn mooie oude voorwerpen van cultuurhistorische waarde te zien. Ook een aantal japonnen van vroegere bewoonsters van hoge adel. Sommige van deze vrouwen hielden zich bezig met kantklossen, maar er waren ook vrouwen met politieke invloed.

Lees verder »

Burda uit Duitsland

Ook in Duitsland is heel veel gehandwerkt. Knopen, Patchwork, Witborduursel, Weven: in de Burda-boeken staan al die technieken heel duidelijk beschreven. De Burda-boeken zijn mooie naslagwerken.

Lees verder »

Het straatje van Vermeer

De ontdekking van de locatie van geschilderde straatje van Vermeer was twee jaar geleden wereldnieuws. En ook van dit beroemde schilderij zijn borduurwerken gemaakt.

Lees verder »

Zomer

Zomerse tafereeltjes, en voor het opwaaiende tafelkleedje zijn er gehaakte hoeken-verzwaarders.

Lees verder »

Spijkerbroekenblauw

Meer dan twee eeuwen werd de typisch blauwe verfstof gewonnen uit Wede of Indigo, en in de botanische tuin in Utrecht kun je die plant zien bloeien.

Lees verder »

Kussentje op dood hout

Zo wil ik m’n oud-geborduurde maar pas-afgemaakte kussentje graag presenteren: op een oranje-verkleurde hoop dode takken. Dood naaldhout als decor voor mijn naaldwerk.

Lees verder »
Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.